Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κατηγορία:
Κείμενο & Φωτογραφίες:
ce2varometrika.jpg
Ο διευθυντής προγνώσεων της ΕΜΥ δείχνει στην κάμερα του inside story τους χάρτες με τα βαρομετρικά.

Fake news και στον καιρό;

Η ζωή των μετεωρολόγων έχει γίνει ευκολότερη από κάποιες απόψεις και πιο δύσκολη από άλλες. Τα εργαλεία για τη δουλειά τους είναι πιο εξελιγμένα, όμως τα έκτακτα φαινόμενα είναι περισσότερα, και επιπλέον έχουν να αντιμετωπίσουν τα fake δελτία καιρού.
Ο διευθυντής προγνώσεων της ΕΜΥ δείχνει στην κάμερα του inside story τους χάρτες με τα βαρομετρικά.

«Πριν από 25 χρόνια βγάζαμε μόνο μία πρόβλεψη την ημέρα, ενώ σήμερα βγάζουμε τέσσερις», λέει ο Αντώνης Λάλος, διευθυντής προγνώσεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (EMY). Το γεγονός ότι παλιότερα τα στοιχεία ήταν πενιχρά και οι προβλέψεις πιο αραιές δυσκόλευε τη ζωή των μετεωρολόγων, που έπρεπε να ενημερώσουν τον κόσμο για τις επόμενες 24 ώρες ακόμη και εμπειρικά, ελλείψει δεδομένων.

«Δεν μπορούσε να καταλάβει ο κόσμος το πώς δουλεύαμε τότε, γι' αυτό είχε δημιουργήσει άσχημο όνομα για μας», θυμάται ο κ. Λάλος. Χαρακτηριστικά θυμάται τη μετάδοση του καιρού από την ΕΡΤ, κατά τα τέλη του 1980: «Μπορεί το βίντεο με τις προβλέψεις του μετεωρολόγου να είχε εγγραφεί στις 6 το απόγευμα για να μεταδοθεί στο κεντρικό δελτίο κάποιες ώρες μετά, ωστόσο μέχρι τότε υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να αλλάξουν τα δεδομένα».

Το αποτέλεσμα ήταν η βιντεοσκοπημένη «πρόβλεψη» να είναι άλλα αντ' άλλων... Τότε η ΕΜΥ καλούσε μέσω τηλεφώνου την ΕΡΤ, ζητώντας να μην παιχτεί τελικά το βίντεο, αλλά να ανακοινώσει τις (ανανεωμένες) προβλέψεις ο ίδιος ο παρουσιαστής.

 

 

Η δουλειά του μετεωρολόγου

Αστοχίες υπάρχουν ακόμα και σήμερα, παραδέχεται ο Αντώνης Λάλος. Πολλοί είναι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί που βγάζουν

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη