Τα fake news της αρχαιότητας

Ο Νέρων έπαιζε τη λύρα του στο παλάτι, την ώρα που οι φλόγες κατέστρεφαν τη Ρώμη. Ο στρατηγός Νικίας δεν κοιμόταν τα βράδια γιατί σκεφτόταν τις δημόσιες υποθέσεις των Αθηναίων. Ο Ηρόδοτος ήταν μεγάλος παραμυθάς. Η ιστορία δείχνει ότι και οι αρχαίοι κόπιαζαν για να διακρίνουν τις ψευδείς ειδήσεις από τις πραγματικές.
Χρόνος ανάγνωσης: 
10
'
Διέδιδαν και οι πρόγονοί μας fake news –από τα λάπτοπ τους αν πιστέψουμε όσους υποστηρίζουν ότι η επιτύμβια στήλη από το 100 π.Χ. (στο μουσείο Getty) δεν δείχνει απλώς μια γυναίκα να εξετάζει μια γραφίδα. [Wikimedia Commons]
Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν φθάσει πρώτοι στην Αμερική. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν φθάσει στην Αυστραλία. Οι αρχαίοι ΄Ελληνες είχαν ύψος 1,90 (κρίμα που δεν υπήρχε μπάσκετ στην αρχαιότητα). Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν προβλέψει τα ρομπότ, την τεχνητή νοημοσύνη και τα GPS. Οι αρχαίοι Έλληνες ήξεραν από τεχνητή γονιμοποίηση… «Ειδήσεις» που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα κυρίως στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (κάποτε βρίσκουν τον δρόμο και σε σοβαρότερα μέσα), παραδοξότητες που μπορεί να είναι διασκεδαστικές, άλλοτε όμως, και αναλόγως του περιεχομένου τους, να προξενούν σύγχυση και αποπροσανατολισμό, να ενσπείρουν ανησυχία και φόβο, να παρακινούν σε αναταραχή και εξεγέρσεις, αναλόγως βέβαια πάντα της προέλευσης και των σκοπών αυτών που τις διακινούν.

Παραπληροφόρηση, ψευδείς ειδήσεις, τα λεγόμενα fake news, ανεξέλεγκτες πληροφορίες δηλαδή, δεν κυκλοφορούν όμως μόνον σήμερα. Γιατί μπορεί οι αρχαίοι Έλληνες να μην είχαν το διαδίκτυο που έχει εκτοξεύσει την ταχύτητα της πληροφορίας σε ύψη δυσθεώρητα, είχαν όμως κάτι άλλο: Τη γνώση για τη σημασία και την αξία της πληροφορίας και της παραπληροφόρησης. Ήξεραν καλά από προπαγάνδα, χειραγώγηση και δημαγωγία, από φήμες και συκοφαντίες. Και παρ' ότι πολύ συχνά μπορεί να έπεφταν θύματα ψευδών ειδήσεων που αποσκοπούσαν σε οφέλη πολιτικά, στρατιωτικά ή και ιδιωτικά, η πολιτεία είχε τρόπους να τις αντιμετωπίσει. Αν και, όπως λέει η Ιστορία, όχι πάντα αποτελεσματικά και όχι χωρίς λάθη.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.