Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κείμενο:
ceeugreece.jpg
[Angelos Tzortzinis/AFP]

Η Ευρώπη γιορτάζει το τέλος της κρίσης, η Ελλάδα τον όγδοο χρόνο σε μνημόνιο

Στην Ευρώπη αυτές τις μέρες ξεκίνησαν οι πανηγυρισμοί για το τέλος της 10ετούς κρίσης, όπως αυτό προκύπτει με βάση συγκεκριμένους δείκτες που έχει επιλέξει η Κομισιόν. Μοναδική εξαίρεση η Ελλάδα, που παραμένει ακόμα σε μνημόνιο. Οι συγκρίσεις είναι δυσάρεστες, αλλά χρήσιμες για έναν απολογισμό.
[Angelos Tzortzinis/AFP]

Αυτές τις ημέρες του Αυγούστου, η Ελλάδα βιώνει μία διπλή «μαύρη» επέτειο: Το τρίτο ελληνικό μνημόνιο κλείνει δύο χρόνια ζωής, αφού ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 14 Αυγούστου 2015 και ενεργοποιήθηκε από τον ESM στις 19 Αυγούστου 2015. Συμπληρώθηκαν όμως και τα 10 χρόνια από την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, που ξεκίνησε το 2007 από τον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ και χτύπησε βάναυσα την παγκόσμια οικονομία, πλήττοντας καίρια και την Ελλάδα, που αποδείχθηκε το πλέον απροετοίμαστο και αθωράκιστο κράτος.

Στην Ευρώπη αντίθετα, αυτές τις μέρες δεν «πενθούν», αλλά γιορτάζουν, αφού ξεκίνησαν οι πανηγυρισμοί για το τέλος της 10ετούς κρίσης. Πλέον, κατά μέσο όρο στην ΕΕ το χρέος είναι βιώσιμο, η ανάπτυξη γύρισε στα προ κρίσης επίπεδα, οι επενδύσεις έχουν ανακάμψει, το επιτοκιακό κόστος για τις επιχειρήσεις έχει μειωθεί. Ακόμη και η ανεργία έχει υποχωρήσει στα επίπεδα στα οποία βρισκόταν στις αρχές της κρίσης, το 2009.

Όσον αφορά την Ελλάδα, στις ίδιες επίσημες πανηγυρικές αναφορές της Κομισιόν, ως μοναδικό «τρανταχτό» ελληνικό επίτευγμα καταγράφεται η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές μετά το τέλος της 2ης αξιολόγησης. Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε «θετική»

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη