Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κείμενο:
Αστυνομικός μιλάει στον ασύρματο σε δρόμο της Αθήνας. [Γιώργος Κονταρίνης/Eurokinissi]
Αστυνομικός μιλάει στον ασύρματο σε δρόμο της Αθήνας. [Γιώργος Κονταρίνης/Eurokinissi]

Ευάλωτοι σε επιθέσεις οι ασύρματοι της Ελληνικής Αστυνομίας

Μελέτη που κοινοποίησε στις ελληνικές αρχές το Κέντρο Κυβερνοασφαλείας της Ολλανδίας διέλυσε την πεποίθηση πως οι ασύρματοι TETRA, που χρησιμοποιεί και η Ελληνική Αστυνομία, είναι απαραβίαστοι.
Αστυνομικός μιλάει στον ασύρματο σε δρόμο της Αθήνας. [Γιώργος Κονταρίνης/Eurokinissi]

Εδώ και 20 χρόνια οι αστυνομικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη και αλλού χρησιμοποιούν για τις επικοινωνίες τους ασυρμάτους TETRA – συσκευές που θεωρούνται απαραβίαστες. Η πεποίθηση αυτή διαλύθηκε στα τέλη του 2021, όταν μία τριμελής ομάδα Ολλανδών ερευνητών γνωστοποίησε εμπιστευτικά τα αποτελέσματα της μελέτης τους στο Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφαλείας (NCSC) του ολλανδικού υπουργείου Δικαιοσύνης και Ασφαλείας. To NCSC ανέλαβε να ενημερώσει, μέσω των επίσημων καναλιών επικοινωνίας, όλες τις ευρωπαϊκές αρχές που χρησιμοποιούν αυτούς τους ασυρμάτους, ώστε να λάβουν τα μέτρα τους. Τα αποτελέσματα της έρευνας που αποκάλυψε τα τρωτά σημεία του TETRA δημοσιοποιήθηκαν στο ευρύ κοινό μετά από εύλογο χρονικό διάστημα, 1,5 χρόνο μετά, τον Ιούλιο του 2023.

Στην Ελλάδα το TETRA χρησιμοποιείται από την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛΑΣ). Το σύστημα και οι ασύρματοι ανήκουν στην ΕΛΑΣ, με την εταιρεία Krikel –συμφερόντων Γιάννη Λαβράνου, επιχειρηματία με κεντρικό ρόλο στην υπόθεση των υποκλοπών– να παρέχει από το 2018 υπηρεσίες συντήρησης και τεχνικής υποστήριξης, αξίας αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. To 2022 –όταν δηλαδή είχε γίνει ήδη γνωστή η ευαλωτότητα του συστήματος– υλοποιήθηκε η νέα σύμβαση της Krikel με την

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη