Τοπικές κοινωνίες και επιστήμονες ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

Επιστήμονες και κάτοικοι της Ηπείρου και των Ιονίων Νήσων ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να επανεξετάσει τα σχέδιά της για εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.
Χρόνος ανάγνωσης: 
8
'
Διαμαρτυρία κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων, Φεβρουάριος 2019. [Τατιάνα Μπόλαρη/Eurokinissi]

Στα μέσα του περασμένου Απριλίου το inside story δημοσίευσε ένα εκτενές ρεπορτάζ για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Εκεί αναφέραμε ότι τα τελευταία χρόνια το ελληνικό δημόσιο έχει παραχωρήσει σε πετρελαϊκές εταιρείες θαλάσσιες και χερσαίες εκτάσεις ίσες με το 57% της ελληνικής επικράτειας, ώστε να πραγματοποιηθούν έρευνες για τον εντοπισμό και την εξόρυξη υδρογονανθράκων. Τα βασικά συμπεράσματα από την έρευνά μας ήταν τα εξής: πρώτον, για τις σεισμικές έρευνες, δηλαδή το πρώτο από τα τρία στάδια για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, δεν έχει εκπονηθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), και δεύτερον, μέρος των ερευνών είναι σχεδιασμένο να πραγματοποιηθεί εντός περιοχών του δικτύου Natura 2000, γεγονός που έχει προκαλέσει την ανησυχία τόσο της επιστημονικής κοινότητας, όσο και περιβαλλοντικών οργανώσεων και τοπικών κοινωνιών.

Οι ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την τοπική οικονομία από τις έρευνες για εξορύξεις υδρογονανθράκων έχουν οδηγήσει στη δημιουργία ομάδων πολιτών σε περιοχές που έχουν παραχωρηθεί στις πετρελαϊκές εταιρείες. Σύμφωνα με όσα υποστήριξαν τα μέλη τους στο inside story, στόχος τους είναι η ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών σχετικά με τις συνέπειες από τις εξορύξεις, μιας που η σχετική ενημέρωση από τις κεντρικές και τοπικές Αρχές έχει υπάρξει, σύμφωνα με τους ίδιους, από ελάχιστη έως ανύπαρκτη.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.