Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
ekipeiros4723586.jpg
Διαμαρτυρία κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων, Φεβρουάριος 2019. [Τατιάνα Μπόλαρη/Eurokinissi]

Τοπικές κοινωνίες και επιστήμονες ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

Επιστήμονες και κάτοικοι της Ηπείρου και των Ιονίων Νήσων ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να επανεξετάσει τα σχέδιά της για εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.
Διαμαρτυρία κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων, Φεβρουάριος 2019. [Τατιάνα Μπόλαρη/Eurokinissi]

Στα μέσα του περασμένου Απριλίου το inside story δημοσίευσε ένα εκτενές ρεπορτάζ για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Εκεί αναφέραμε ότι τα τελευταία χρόνια το ελληνικό δημόσιο έχει παραχωρήσει σε πετρελαϊκές εταιρείες θαλάσσιες και χερσαίες εκτάσεις ίσες με το 57% της ελληνικής επικράτειας, ώστε να πραγματοποιηθούν έρευνες για τον εντοπισμό και την εξόρυξη υδρογονανθράκων. Τα βασικά συμπεράσματα από την έρευνά μας ήταν τα εξής: πρώτον, για τις σεισμικές έρευνες, δηλαδή το πρώτο από τα τρία στάδια για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, δεν έχει εκπονηθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), και δεύτερον, μέρος των ερευνών είναι σχεδιασμένο να πραγματοποιηθεί εντός περιοχών του δικτύου Natura 2000, γεγονός που έχει προκαλέσει την ανησυχία τόσο της επιστημονικής κοινότητας, όσο και περιβαλλοντικών οργανώσεων και τοπικών κοινωνιών.

Οι ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την τοπική οικονομία από τις έρευνες για εξορύξεις υδρογονανθράκων έχουν οδηγήσει στη δημιουργία ομάδων πολιτών σε περιοχές που έχουν παραχωρηθεί στις πετρελαϊκές εταιρείες. Σύμφωνα με όσα υποστήριξαν τα μέλη τους στο inside story, στόχος τους είναι η ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα και να λαμβάνεις το ημερήσιο newsletter μας!

Εγγραφή χρήστη