Η εξιλέωση της μάγισσας

Ο (όχι και τόσο) μαγικός ιστός που συνδέει μάγισσες και φεμινισμό.
Χρόνος ανάγνωσης: 
6
'
Μέλη των W.I.T.C.H. Boston τον Αύγουστο 2017, σε αντιδιαδήλωση για το Boston Free Speech Rally. [GorillaWarfare/Wikimedia Commons]

Η συλλογική εικόνα της μάγισσας δεν είναι πια αυτό που ήταν. Έχοντας προ πολλού ξεφύγει από τα δίπολα καλή-κακιά και όμορφη-άσχημη γριά με τρίχες στη μύτη, η μάγισσα στις μέρες μας δεν ανήκει στη χώρα των παραμυθιών ή της παραφιλολογίας του τρομακτικού φολκλόρ και στην ποπ κουλτούρα δεν σχετίζεται πια με το μεταφυσικό, τις ιεροτελεστίες, ούτε καν με τη θρησκεία των wicca.

Έξω από το σύμπαν των ζόμπι, των βαμπίρ και όλων των άλλων πρωταγωνιστών στο πάνθεον του τρόμου, οι μάγισσες βρίσκουν την πραγματική τους δύναμη ως το ισχυρότερο σύμβολο του φεμινισμού. Όχι για την ικανότητά τους να κινούνται εκτός των περιορισμών του θνητού κόσμου, αλλά επειδή ενσαρκώνουν ένα είδος δυναμικής θηλυκότητας εκτός των περιορισμών της ανδρικής επιρροής και εξουσίας. Δεν πρόκειται καν για καινούριο φαινόμενο, αφού η μορφή της μάγισσας ανέκαθεν αδιαφορούσε για το πατριαρχικό αφήγημα περί γυναικείας δύναμης (ή καλύτερα, αδυναμίας), απλώς σήμερα οι περιστάσεις προσφέρονται για τη φεμινιστική αποκατάσταση της συλλογικής της εικόνας, και ναι, ο τρέχων ένοικος του Λευκού Οίκου δεν είναι τελείως άσχετος με αυτό.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.