Οι πολλές όψεις των Εξαρχείων

Γύρω από τα Εξάρχεια έχει χτιστεί ένας αστικός μύθος. Είναι η συνοικία που άλλοι λατρεύουν και άλλοι αγαπούν να μισούν. Πολλοί την εγκαταλείπουν, ενώ άλλοι αγοράζουν μαζικά ακίνητα. Την επισκεφθήκαμε και αποτυπώσαμε σε βίντεο τις αντιφάσεις της.
Χρόνος ανάγνωσης: 
1
'

Οι πολλές όψεις των Εξαρχείων

Τα πρωινά τα Εξάρχεια εκπέμπουν οικειότητα και χαλαρότητα και δεν θυμίζουν σε τίποτα το πεδίο μάχης, στο οποίο μετατρέπονται τα βράδια. Tα καφενεία είναι γεμάτα και ο τόπος σφύζει από ζωή.

Σύμφωνα με τον Silvain Noel, ιδιοκτήτη μεσιτικού γραφείου που απευθύνεται κυρίως σε ξένους, το ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη γειτονιά είναι αυξημένο τον τελευταίο καιρό και η περιοχή βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των επενδυτών, ειδικότερα των ξένων. Εκείνοι που αγοράζουν είναι στη πλειονότητά τους Κινέζοι, Τούρκοι και Άραβες, χωρίς όμως να λείπουν και οι Ευρωπαίοι πολίτες όπως Γάλλοι, Γερμανοί, Ισπανοί, Ιταλοί. Η εμπορική άξια των ακινήτων είναι σαφώς μειωμένη σε σχέση με το παρελθόν και κυμαίνεται γύρω στα 1.000-1.500 ευρώ το τετραγωνικό, χωρίς να λείπουν οι ευκαιρίες.

Περπατώντας στη γειτονιά, τα εκατοντάδες συνθήματα που είναι χαραγμένα στους τοίχους και τα ευφάνταστα γκραφίτι μας υπενθυμίζουν ότι «κάτι τρέχει». Στα Εξάρχεια ο κόσμος αποφεύγει τις κάμερες και τα περισσότερα στόματα παραμένουν κλειστά. Δεν είναι εύκολο να βρεθεί κάποιος διατεθειμένος να μιλήσει σε δημοσιογράφους. «Υπάρχει φόβος για αντίποινα», μας λένε off the record οι κάτοικοι.

Με στόχο να κατανοήσουμε κάτι παραπάνω για το φαινόμενο, επισκεφτήκαμε την περιοχή.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.