Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
1'
Βίντεο:
cover-ex.jpg
Φωτογραφία του Τάκη Σπυρόπουλου από το λεύκωμα «Χ-αρχεία-Uncensored», εκδόσεις Εκδόσεις: Ρακοσυλλέκτης, 2013.

Οι πολλές όψεις των Εξαρχείων

Γύρω από τα Εξάρχεια έχει χτιστεί ένας αστικός μύθος. Είναι η συνοικία που άλλοι λατρεύουν και άλλοι αγαπούν να μισούν. Πολλοί την εγκαταλείπουν, ενώ άλλοι αγοράζουν μαζικά ακίνητα. Την επισκεφθήκαμε και αποτυπώσαμε σε βίντεο τις αντιφάσεις της.
Φωτογραφία του Τάκη Σπυρόπουλου από το λεύκωμα «Χ-αρχεία-Uncensored», εκδόσεις Εκδόσεις: Ρακοσυλλέκτης, 2013.

Τα πρωινά τα Εξάρχεια εκπέμπουν οικειότητα και χαλαρότητα και δεν θυμίζουν σε τίποτα το πεδίο μάχης, στο οποίο μετατρέπονται τα βράδια. Tα καφενεία είναι γεμάτα και ο τόπος σφύζει από ζωή.

Σύμφωνα με τον Silvain Noel, ιδιοκτήτη μεσιτικού γραφείου που απευθύνεται κυρίως σε ξένους, το ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη γειτονιά είναι αυξημένο τον τελευταίο καιρό και η περιοχή βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των επενδυτών, ειδικότερα των ξένων. Εκείνοι που αγοράζουν είναι στη πλειονότητά τους Κινέζοι, Τούρκοι και Άραβες, χωρίς όμως να λείπουν και οι Ευρωπαίοι πολίτες όπως Γάλλοι, Γερμανοί, Ισπανοί, Ιταλοί. Η εμπορική άξια των ακινήτων είναι σαφώς μειωμένη σε σχέση με το παρελθόν και κυμαίνεται γύρω στα 1.000-1.500 ευρώ το τετραγωνικό, χωρίς να λείπουν οι ευκαιρίες.

Περπατώντας στη γειτονιά, τα εκατοντάδες συνθήματα που είναι χαραγμένα στους τοίχους και τα ευφάνταστα γκραφίτι μας υπενθυμίζουν ότι «κάτι τρέχει». Στα Εξάρχεια ο κόσμος αποφεύγει τις κάμερες και τα περισσότερα στόματα παραμένουν κλειστά. Δεν είναι εύκολο να βρεθεί κάποιος διατεθειμένος να μιλήσει σε δημοσιογράφους. «Υπάρχει φόβος για αντίποινα», μας λένε off the record οι κάτοικοι.

Με στόχο να κατανοήσουμε κάτι παραπάνω

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη