Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κείμενο:
ceevros5049477.jpg
Ο συνοριακός φράχτης στις Καστανιές Έβρου, 02/03/2020. [Βασίλης Βερβερίδης/Eurokinissi]

Τι συμβαίνει πραγματικά στον Έβρο;

Ο Τάσος Τέλλογλου δίνει απαντήσεις στα πολλά ερωτήματα που γεννούν οι πράξεις του Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο συνοριακός φράχτης στις Καστανιές Έβρου, 02/03/2020. [Βασίλης Βερβερίδης/Eurokinissi]

Πέρασα τέσσερις μέρες στην Τουρκία προσπαθώντας να μάθω όσο περισσότερα μπορούσα σχετικά με την ξαφνική αλλά ωστόσο προαναγγελθείσα απόφαση του προέδρου Έρντογαν να ανοίξει τα σύνορα με την Ευρώπη και τις συνέπειές της. Σε κάποια ερωτήματα βρήκα απαντήσεις, σε άλλα όχι.

Γιατί τώρα;

Ο Έρντογαν δέχθηκε ένα μεγάλο πλήγμα με τον θάνατο τουλάχιστον 33 στρατιωτών του στην πόλη Ιντλίμπ της Συρίας στις 28 Φεβρουαρίου 2020, μετά από ρωσοσυριακό βομβαρδισμό. Η κοινή γνώμη στην Τουρκία έμαθε από διαρροές τον ακριβή αριθμό των νεκρών. Στη συνέχεια ήρθε η διαρροή από το περιβάλλον του Έρντογαν (το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας γνώριζε ελάχιστα) ότι τα σύνορα με την Ελλάδα είναι πλέον ανοιχτά.

Όμως η υλοποίηση της εξαγγελίας είχε και ορισμένα θεατρικά χαρακτηριστικά. Όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι οι μετανάστες και ελάχιστοι πρόσφυγες κατευθύνθηκαν στο συνοριακό πέρασμα Παζάρκουλε, απέναντι από τις Καστανιές του Έβρου, έξω από την Αδριανούπολη, δηλαδή τη συνοριακή διάβαση με τη μικρότερη κίνηση σε σχέση με την κεντρική αρτηρία, που περνάει από την διάβαση Ύψαλα-Κήποι. Η δεύτερη είναι στρατηγικής σημασίας, τόσο για το διμερές εμπόριο όσο και για το εμπόριο της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη