Τι συμβαίνει πραγματικά στον Έβρο;

Ο Τάσος Τέλλογλου δίνει απαντήσεις στα πολλά ερωτήματα που γεννούν οι πράξεις του Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν τις τελευταίες εβδομάδες.
Χρόνος ανάγνωσης: 
6
'
Ο συνοριακός φράχτης στις Καστανιές Έβρου, 02/03/2020. [Βασίλης Βερβερίδης/Eurokinissi]

Πέρασα τέσσερις μέρες στην Τουρκία προσπαθώντας να μάθω όσο περισσότερα μπορούσα σχετικά με την ξαφνική αλλά ωστόσο προαναγγελθείσα απόφαση του προέδρου Έρντογαν να ανοίξει τα σύνορα με την Ευρώπη και τις συνέπειές της. Σε κάποια ερωτήματα βρήκα απαντήσεις, σε άλλα όχι.

Γιατί τώρα;

Ο Έρντογαν δέχθηκε ένα μεγάλο πλήγμα με τον θάνατο τουλάχιστον 33 στρατιωτών του στην πόλη Ιντλίμπ της Συρίας στις 28 Φεβρουαρίου 2020, μετά από ρωσοσυριακό βομβαρδισμό. Η κοινή γνώμη στην Τουρκία έμαθε από διαρροές τον ακριβή αριθμό των νεκρών. Στη συνέχεια ήρθε η διαρροή από το περιβάλλον του Έρντογαν (το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας γνώριζε ελάχιστα) ότι τα σύνορα με την Ελλάδα είναι πλέον ανοιχτά.

Όμως η υλοποίηση της εξαγγελίας είχε και ορισμένα θεατρικά χαρακτηριστικά. Όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι οι μετανάστες και ελάχιστοι πρόσφυγες κατευθύνθηκαν στο συνοριακό πέρασμα Παζάρκουλε, απέναντι από τις Καστανιές του Έβρου, έξω από την Αδριανούπολη, δηλαδή τη συνοριακή διάβαση με τη μικρότερη κίνηση σε σχέση με την κεντρική αρτηρία, που περνάει από την διάβαση Ύψαλα-Κήποι. Η δεύτερη είναι στρατηγικής σημασίας, τόσο για το διμερές εμπόριο όσο και για το εμπόριο της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς από εκεί περνάνε τα περισσότερα φορτηγά με κατεύθυνση κάποιο ελληνικό λιμάνι που οδηγεί στη Δύση. Παραδόξως (ή όχι και τόσο), εκεί δεν κατευθύνθηκε αρχικά κανείς.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.