Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κατηγορία:
cover-class.jpg
Sir Nathaniel Dance-Holland, The Meeting of Dido and Aeneas, exhibited 1766. [Wikimedia Commons]

Γιατί οι Ευρωπαίοι αριστοκράτες έλεγαν ότι είναι Τρώες

Από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία έως την Αναγέννηση, Ρωμαίοι αυτοκράτορες, Γερμανοί πολέμαρχοι και ευγενείς σταυροφόροι ταυτίστηκαν όχι με τους Έλληνες νικητές του πολέμου, αλλά με τους ηττημένους.
Sir Nathaniel Dance-Holland, The Meeting of Dido and Aeneas, exhibited 1766. [Wikimedia Commons]

Ο σύγχρονος εθνικισμός στηρίζεται πάνω στην βαθιά, αρχέγονη σχέση των λαών με τη γη. Στηρίζεται επίσης στους εχθρούς, τους ξένους και τους ξενόφερτους που βοηθούν να ενωθούν τα μέλη ενός έθνους (εναντίον τους). Οι διεκδικήσεις αρχαίων δεσμών με τη γη δεν χρειάζεται να είναι ιστορικά ακριβείς προκειμένου να είναι πολιτικά ισχυρές. Για παράδειγμα, ακροδεξιοί ινδουιστές εθνικιστές ισχυρίζονται σήμερα ότι το Ταζ Μαχάλ, σύμβολο των μουσουλμάνων σουλτάνων της Μογγολικής δυναστείας, ήταν αρχικά ινδουιστικός ναός. Αψηφώντας τα ιστορικά γεγονότα, τέτοιες αξιώσεις παρουσιάζουν τα ινδικά εθνικιστικά κινήματα ως θεματοφύλακες της εγγενούς γηγενούς κληρονομιάς, αρνούμενοι στους μουσουλμάνους Ινδούς κάθε δεσμό με τις παλιές δόξες του έθνους.

Ωστόσο για το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής ιστορίας, το να επικαλείσαι ξένη καταγωγή ήταν κεντρικός λίθος πολιτικής νομιμοποίησης. Από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία έως την Αναγέννηση, αριστοκρατικές οικογένειες σε όλη την Ευρώπη επέμεναν ότι είχαν συγγενικές σχέσεις με τους λαούς που κυβερνούσαν. Διεκδικούσαν καταγωγή από ένδοξες ξένες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των ηρώων μύθων και θρύλων. Aνάμεσα στους πιο δημοφιλείς ήταν οι πρωταγωνιστές των Τρωικών Πολέμων

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη