Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κείμενο:
ceeusoure.jpg
[European Union]

Η Βαβυλωνία της Ευρώπης στο ελληνικό ζήτημα συνεχίζεται

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να γιορτάζει σήμερα 9 Μαΐου την «Ημέρα της Ευρώπης», που συμβολίζει την αλληλεγγύη και την ενότητα ανάμεσα στα κράτη-μέλη, αλλά στην περίπτωση της Ελλάδας οι έννοιες αυτές έχουν επιλεκτική ισχύ.
[European Union]

H Ευρώπη γιορτάζει σήμερα 9 Μαΐου 2018 την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν». Η 9η Μαΐου θυμίζει το όραμα που τότε γεννήθηκε για ενότητα και συνεργασία ανάμεσα στα κράτη της Γηραιάς Ηπείρου. Φέτος, υπό τη σκιά του Brexit και της πολυφωνίας ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και τους δορυφόρους τους για το ίδιο το μέλλον της Ευρώπης, κορυφώνεται η πολιτική μάχη για το ελληνικό ζήτημα.

Αποκαλύπτεται έτσι μια Βαβυλωνία απόψεων και θέσεων μεταξύ των θεσμών και των κρατών-μελών για την «έξοδο» της Ελλάδας από τα μνημόνια, για τις παρεμβάσεις στο χρέος, αλλά και για την εποπτεία της μεταμνημονιακής εποχής, λίγες ημέρες πριν από την τελευταία (μνημονιακή) επίσκεψη των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα.

Ημέρα της Ευρώπης η 9η Μαΐου
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γιορτάζει την ειρήνη και την ενότητα της Ευρώπης. Σε ομιλία του στο Παρίσι το 1950, ο Ρομπέρ Σουμάν –που τότε ήταν υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας– πρότεινε μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, η οποία θα απέτρεπε κάθε ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών. Όραμά του ήταν η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οργάνου που θα διαχειριζόταν κεντρικά την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα. Η Συνθήκη για την ίδρυση του οργάνου αυτού

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη