Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
22'
Κείμενο:
cechimpethos.jpg

Ethos: η Τουρκία στο ντιβάνι του ψυχιάτρου

Θίγοντας μια σειρά από «άβολες» πραγματικότητες της τουρκικής κοινωνίας, η σειρά έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση που, σχεδόν δύο μήνες μετά την έναρξη της προβολής της, δεν λέει να κοπάσει.

Από τον Νοέμβριο, που ξεκίνησε η προβολή της σειράς Bir BaşkadırEthos»), μαίνονται οι διαφωνίες του τουρκικού κοινού ως προς την αξία και τα μηνύματά της, καθώς και οι διαξιφισμοί για τις πραγματικότητες της σύγχρονης Τουρκίας που απεικονίζει. Σε ένα μόνο σημείο υπάρχει ομοφωνία: η σειρά είναι πολύ διαφορετική από κάθε άλλη που γυρίστηκε στην Τουρκία, όχι μόνο σε επίπεδο περιεχομένου αλλά και αισθητικής και κινηματογραφικής τεχνικής. Έργο του Μπερκούν Ογιά, του πλέον καταξιωμένου θεατρικού συγγραφέα της Τουρκίας, δικαιολογεί, σχολιάζουν πολλοί, τον τίτλο της: «bir başkadır» σημαίνει «ξεχωριστός/ή» στα τουρκικά.

Με δυο λόγια

Ένα από τα μυστικά της επιτυχίας του Ethos, εκτός από την καλλιτεχνική του αρτιότητα, είναι ότι θίγει από τη μια πλευρά ζητήματα παγκόσμια, όπως είναι η ανισότητα πλουσίων και φτωχών, η κακοποίηση των γυναικών, η μοναξιά του σύγχρονου τρόπου ζωής και οι δυσκολίες των ερωτικών σχέσεων, κι από την άλλη θέματα τοπικά, που όμως παρουσιάζουν ενδιαφέρον για ένα ευρύ κοινό, όπως η πόλωση μεταξύ δυτικότροπων/κοσμικών από την μία και θρήσκων μουσουλμάνων από την άλλη, το κουρδικό ζήτημα, η σημασία του «φαίνεσθαι» στην τουρκική κοινωνία. Ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη