Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
12'
Κείμενο:
User link
Profile picture for user dtriantafillou
Δήμητρα Τριανταφύλλου
moms2.jpg
Aldo Giannotti, An angle of 180 degrees is a straight line or half a circle, 2007, Courtesy of the artist.

Εργαζόμενη μητέρα στην Ελλάδα

Την Κυριακή είναι η Ημέρα της Μητέρας και προβλέπεται να ακούσουμε πολλά και όμορφα λόγια από τα στόματα πολιτικών, δημοσιογράφων και συζύγων. Όμως, δυόμιση δεκαετίες μετά τον σχεδιασμό για την προστασία της μητρότητας, πόσο αλήθεια προστατευμένες είναι οι Ελληνίδες;
Aldo Giannotti, An angle of 180 degrees is a straight line or half a circle, 2007, Courtesy of the artist.

Μια φορά κι έναν καιρό, στη χαρούμενη Ελλάδα της δεκαετίας του ’90 άρχισαν να δημιουργούνται οργανωμένα οι νόμοι προστασίας της μητρότητας. Και μπορεί να μάθαμε πως είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στον νόμο, όμως για τις μητέρες φαίνεται πως έγινε μία εξαίρεση και τα δικαιώματα κατέληξαν να είναι πολύ διαφορετικά, ανάλογα με το αν εργάζονταν στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, ενώ για τις αυτοαπασχολούμενες ούτε συζήτηση, καθώς μόλις το 2015 ορίστηκε ένα στοιχειώδες πλαίσιο.

Χαρακτηριστικό των πολλών ταχυτήτων στην προστασία της μητρότητας είναι το γεγονός ότι σε αρκετές επίσημες έρευνες για το θέμα της εργασίας και της μητρότητας στη Γηραιά Ήπειρο, η Ελλάδα εμφανίζεται δύο φορές, με τις κωδικές ονομασίες GrPu (Greece-Public Sector/Ελλάδα-Δημόσιος Τομέας) και GrPr (Greece-Private Sector/Ελλάδα-Ιδιωτικός Τομέας).

Image
rand_rr1666_page_08_.jpg

Ένα (δύο, τρία) πλαίσια με πολλές ταχύτητες

Να διευκρινίσουμε αρχικά ότι γενικότερα στον δυτικό κόσμο οι άδειες που συνδέονται με την απόκτηση ενός παιδιού χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες:

  • Για τις μητέρες (μητρότητας)
  • Και για τους δύο (γονικές)
  • Για τους μπαμπάδες (πατρότητας)

Ο μέσος όρος της πληρωμένης άδειας τοκετού και λοχείας (μητρότητας) στην Ευρώπη είναι 23

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη