Ο Ταγίπ Έρντογαν μέσα από τα δικά του λόγια

Εδώ και χρόνια, η Τουρκία κατακρημνίζεται στον αυταρχισμό. Ο λαός της ενέκρινε χθες οριακά την αλλαγή του συστήματος διακυβέρνησης της χώρας και σήμερα όλα τα φώτα στρέφονται στο πρόσωπο που ευθύνεται για τις εξελίξεις των τελευταίων ετών, που όπως φαίνεται δίχασαν τη χώρα: τον Ταγίπ Έρντογαν. Οι δηλώσεις του στοιχειοθετούν ένα αρκετά καθαρό, όσο και άμεσο, πορτρέτο του.
Χρόνος ανάγνωσης: 
12
'
Γιγαντοαφίσα του Τούρκου προέδρου στην Κωνσταντινούπολη. Το σύνθημα γράφει «Αγάπη μας η πατρίδα, ΝΑΙ για το έθνος». [Ozan Kose/AFP]

Εχθές οι πολίτες της Τουρκίας ψήφισαν «ΝΑΙ» στο πακέτο μέτρων συνταγματικής αναθεώρησης που προωθεί το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Τα μέτρα, που ενέκρινε μια οριακή πλειοψηφία του εκλογικού σώματος, θα αποτελέσουν την πιο ριζική συνταγματική αλλαγή στην ιστορία της τουρκικής δημοκρατίας, η οποία βεβαίως δεν διακρίνεται από κανονικότητα. Τρις το στράτευμα επενέβη (1960, 1971, 1980) και κατέλυσε τη συνταγματική τάξη, αντικαθιστώντας το εκάστοτε ισχύον σύνταγμα με διαφορετικό, που κατάρτιζαν οι στρατηγοί κάθε φορά στα μέτρα των επιδιώξεών τους.

Η αναθεώρηση, την οποία προωθεί εδώ και χρόνια ο Ταγίπ Έρντογαν, προβλέπει την αλλαγή του πολιτεύματος της χώρας μέσω της αντικατάστασης του ισχύοντος κοινοβουλευτικού συστήματος με νέο, που η κυβέρνηση και ο φιλικός προς αυτήν τύπος περιγράφουν ως «προεδρικό». Ο Έρντογαν, τα στελέχη του κόμματός του που τον στηρίζουν (σε αντίθεση με άλλα που επέλεξαν τη σιωπή, χωρίς ωστόσο να τολμήσουν να εκφράσουν δημοσία τη δυσαρέσκειά τους) και ο φιλοκυβερνητικός τύπος παρουσιάζουν το «προεδρικό» σύστημα ως εγγύηση σταθερότητας και μοναδικό τρόπο να «καταπολεμηθεί η τρομοκρατία». Κάνουν δε λόγο για «χρόνια πολιτική αστάθεια» και «την πληγή των κυβερνήσεων συνεργασίας» που, υποτίθεται, «κατέστρεψαν την χώρα».

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.