Επτά μαρτυρίες για τα γεγονότα στο Βιολογικό του ΑΠΘ

Οι επτά φοιτητές στο Βιολογικό του ΑΠΘ που μίλησαν στο inside story, εδώ και μήνες εργάζονται ανάμεσα σε δακρυγόνα, πέτρες και βανδαλισμούς. Προηγήθηκε της συνομιλίας μας η εκκένωση της κατάληψης «Στέκι στο Βιολογικό», τα σχέδια για την αναμόρφωση του χώρου από την πρυτανεία και η απόφαση για μόνιμη παρουσία των ΜΑΤ στο campus όσο διαρκούν οι εργασίες.
Χρόνος ανάγνωσης: 
20
'
Άντρες των ΜΑΤ έξω από το αναγνωστήριο στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ. [Infolibre]

Η αρχική κουβέντα είχε κανονιστεί μόνο με μία διδακτορική φοιτήτρια του τμήματος Βιολογίας. Είναι γνωστό ότι τους τελευταίους μήνες το τμήμα της πρωταγωνιστεί με αρνητικό τρόπο στην επικαιρότητα, προκαλώντας κοινωνικούς προβληματισμούς, πολιτικές αντεγκλήσεις και πρακτικά αδιέξοδα. Οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό είναι επίσης γνωστοί. Κι αν δεν είναι, θα γίνουν αμέσως παρακάτω.

«Θέλουν να μιλήσουν και άλλα παιδιά», μας δήλωσε το ραντεβού μας λίγο πριν συναντηθούμε, και εννοείται ότι δεχτήκαμε. Τελικά, στη συνάντηση ήρθαν επτά μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές του τμήματος Βιολογίας, θέλοντας να μεταφέρουν όσο γίνεται πιο βιωματικά την κατάσταση που αντιμετωπίζουν μέσα στη σχολή τους. Αυτά είναι, λοιπόν, όσα μας μετέφεραν —υπό τον όρο της ψευδωνυμίας– ο Αλέξανδρος, η Άννα, η Γεωργία, η Μιχαέλα, ο Πέτρος, η Ειρήνη και η Χρυσάνθη.

Ένα απαραίτητο disclaimer

Όταν ξεκινήσαμε το ρεπορτάζ, στόχος ήταν να μιλήσουμε με φοιτητές που κινούνται καθημερινά στο τμήμα Βιολογίας ή σε κάποιο άλλο τμήμα της Σχολής Θετικών Επιστημών (ΣΘΕ) του ΑΠΘ. Επίσης, θέλαμε αυτοί οι φοιτητές να είναι εκτός φοιτητικών παρατάξεων ή συλλογικοτήτων, ώστε να μεταφέρουμε τα βιώματά τους —όσο γίνεται— πιο αδιαμεσολάβητα από παρεμβάσεις ή πολιτικά στεγανά. Συμπληρωματικά, μας ενδιέφερε η συλλογή απόψεων και από εργαζόμενους στο πανεπιστήμιο.

Παρά τις προσπάθειές μας, συναντήσαμε συχνά άρνηση από τους ανθρώπους που προσεγγίσαμε, φοιτητές και εργαζόμενους. Κάποιοι αρνήθηκαν λόγω έλλειψης χρόνου ή ενδιαφέροντος. Όμως, κάποιοι άλλοι αρνήθηκαν φοβούμενοι τυχόν πολιτική και ακαδημαϊκή στοχοποίηση. Αυτό ήταν για εμάς μία καλή πρόγευση της ατμόσφαιρας που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στο ΑΠΘ.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.