Άνθρωπος στο Διάστημα: Ο επόμενος αιώνας των διαστημικών ταξιδιών

Αστροναύτες στη Σελήνη και τον Άρη, δισεκατομμυριούχοι με υπερφιλόδοξα πρότζεκτ, τουρίστες σε τροχιά και ιδιώτες που αναζητούν το νέο Ελντοράντο σε άλλους πλανήτες. Στον απόηχο της 50ης επετείου από το πρώτο βήμα του ανθρώπου στη Σελήνη, αυτά είναι τα επόμενα βήματα (ή άλματα) στην εξερεύνηση του Διαστήματος.
Χρόνος ανάγνωσης: 
12
'
O Διεθνής Διαστημικός Σταθμός μπροστά από τον Ήλιο. [Rainee Colacurcio/NASA]

Μισό αιώνα μετά τα πρώτα βήματα του ανθρώπου στη Σελήνη, το μέλλον της εξερεύνησης του διαστήματος προδιαγράφεται συναρπαστικό λόγω της εκθετικής προόδου της αεροδιαστημικής τεχνολογίας και των συναφών επιστημών. Την ίδια στιγμή όμως, φαντάζει εντελώς αβέβαιο. Οι βασικοί λόγοι είναι η μείωση των σχετικών προϋπολογισμών, και –όσο περίεργο κι αν ακούγεται– η κάμψη του ενδιαφέροντος των φορέων και των κυβερνήσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την ανθρωπότητα στη νέα εποχή της διαστημικής εξερεύνησης.

Φαίνεται, όμως, ότι οι δισταγμοί των πολιτικών για ένα νέο άνοιγμα στο Διάστημα υποχωρούν και δεν θα στέκονται για πολύ ανάχωμα στην προαιώνια διάθεση του ανθρώπου να εξερευνά. Πώς όμως θα γίνει πράξη το φιλόδοξο όραμα; Η απάντηση δεν είναι εύκολη, αλλά εκκινεί από τα προφανή: διεθνείς και διακυβερνητικές συνεργασίες, ενεργό εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, και βέβαια έμφαση στην καινοτομία και την τεχνολογική πρόοδο που θα επιτρέψουν ασφαλή ταξίδια μακριά από τη Γη.

To βέβαιο είναι ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν ταξιδέψει στο Διάστημα θα αυξηθεί σημαντικά στο άμεσο μέλλον. Μέχρι σήμερα 533 άνθρωποι έχουν βρεθεί σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας, ενώ 24 έχουν βγει από την τροχιά. 12 είναι όλοι κι όλοι οι γήινοι που έχουν πατήσει το πόδι τους στη Σελήνη, ο τελευταίος εξ αυτών το 1972.

Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις του Ρίτσαρντ Μπράνσον, μέχρι τα τέλη του 21ου αιώνα θα είναι εκατοντάδες χιλιάδες οι άνθρωποι που θα ταξιδέψουν στο Διάστημα. «Βρισκόμαστε στην αυγή μιας χρυσής εποχής εξερεύνησης του Διαστήματος που θα μεταμορφώσει τη σχέση μας με τη Γη αλλά και το σύμπαν», δήλωσε ο ιδρυτής της Virgin Galactic που πρωτοστατεί στις ιδιωτικές πρωτοβουλίες εξερεύνησης του Διαστήματος.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.