Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
4'
Κείμενο:
cover-italy.jpg

Η επόμενη μέρα στην Ιταλία

Η κάλπη μίλησε στην Ιταλία και άφησε τους Ιταλούς εμβρόντητους. Ξύπνησαν χθες, την επομένη των εκλογών, σε μία άλλη χώρα, σε έναν άλλον αιώνα και με πολλά αναπάντητα ερωτηματικά.

Το βέβαιο είναι ότι τα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών σφράγισαν τη στροφή στον λαϊκισμό μεγάλου μέρους των Ιταλών και κατάντησαν την Ιταλία ακυβέρνητο πλοίο.

Η εκκωφαντική νίκη του Κινήματος των 5 Αστέρων, που εξασφάλισε πάνω από το 32% των ψήφων των Ιταλών, καθώς και η επικράτηση της εθνικιστικής αντιμεταναστευτικής Λίγκα (Lega) έναντι της Φόρτσα Ιτάλια του Silvio Berlusconi στο εσωτερικό του κεντροδεξιού συνασπισμού, ήταν αναμφισβήτητα οι δύο μεγαλύτερες εκπλήξεις αυτών των εκλογών. Εκπλήξεις για τους ηττημένους, αλλά και για τους νικητές της εκλογικής αναμέτρησης, αφού αποτυπώθηκαν και στην αμηχανία των πρώτων δηλώσεων τη νύχτα των εκλογών. «Τώρα όλοι πρέπει να μιλήσουν μαζί μας», είπε ο βουλευτής του Κινήματος των 5 Αστέρων Alessandro Di Battista λίγο μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων exit polls, με τρόπο που έδειχνε ότι σχεδόν δεν το πίστευε.

Τα ποσοστά των κομμάτων στις εκλογές της 4ης Μαρτίου
ΚόμμαΗγέτηςΠοσοστό
Κίνημα 5 Αστέρων (Movimento 5 Stelle)Luigi di Maio32,7%
Δημοκρατικό Κόμμα (Partito Democratico)Matteo Renzi18,7%
Λίγκα (Lega)Matteo Salvini17,4%
Φόρτσα Ιτάλια (Forza Italia)Silvio Berlusconi14%
Fratelli d' ItaliaGiorgia Meloni4,3%
Liberi E UgualiPietro

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη