Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κατηγορία:
Κείμενο:
italy2.jpg

Τι θα φέρουν οι ιταλικές εκλογές;

Λίγες μέρες απομένουν για τις ιταλικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 4 Μαρτίου και το τοπίο στη γειτονική χώρα παραμένει θολό. Πάνω από δέκα βασικά κόμματα συνωστίζονται στις εκλογικές λίστες, κανένα ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, δεν μοιάζει να εξασφαλίζει την αυτοδυναμία.

Χωρίς πάθος και με πολλά ερωτηματικά προετοιμάζονται οι Ιταλοί για μία εκλογική αναμέτρηση, η οποία χαρακτηρίζεται από την ασάφεια σε όλες τις εκφάνσεις της.

Ξεκινάμε από τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε τον Νοέμβριο του 2017 και εφαρμόζεται για πρώτη φορά. Τον αποκαλούν χαϊδευτικά Rosatellum, από το όνομα του εμπνευστή του, δηλαδή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Partito Democratico (Δημοκρατικό κόμμα) Ettore Rosato. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά πολύπλοκο εκλογικό σύστημα, που οι ίδιοι οι Ιταλοί ψηφοφόροι στη πλειονότητά τους παραδέχονται ότι αδυνατούν να κατανοήσουν. Χαρακτηρίζεται ως μικτό, καθώς με βάση τις διατάξεις του, το 37% των εδρών (232 στη Βουλή και 116 στη Γερουσία) διανέμονται με πλειοψηφικό σύστημα σε ισάριθμες μονοεδρικές περιφέρειες. Το 61% των εδρών (386 στη Βουλή και 193 στη Γερουσία) διανέμονται με αναλογικό σύστημα ανάμεσα στους συνασπισμούς και τα κόμματα που ξεπερνούν το όριο του 3%, ενώ το υπόλοιπο 2% των εδρών ορίζουν οι Ιταλοί κάτοικοι του εξωτερικού, που ψηφίζουν δι’ αλληλογραφίας.

Μιλάμε, δηλαδή, για μια συνταγή που με κάποιον τρόπο προδιαγράφει το αποτέλεσμα, αφού καθιστά δύσκολο για κόμματα και συνασπισμούς να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία και οδηγεί

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη