Η επόμενη μεγάλη πανδημία

Eκατό χρόνια μετά τη φονική ισπανική γρίπη, όλοι μοιάζουν να περιμένουν το ξέσπασμα μιας μολυσματικής νόσου με εκατομμύρια νεκρούς. Θα είναι ένας νέος υποτύπος του ιού της γρίπης, μια μεταλλαγμένη μορφή του Ebola ή του SARS, ή μια νέα, εντελώς άγνωστη απειλή; Ουδείς γνωρίζει αλλά και ουδείς δηλώνει έτοιμος να την αντιμετωπίσει.
Χρόνος ανάγνωσης: 
11
'
Από την επιδημία Ebola στη Λιβερία του 2014. [PASCAL GUYOT / AFP]

Η ισπανική γρίπη θεωρείται το μεγαλύτερο ιατρικό ολοκαύτωμα όλων των εποχών: εκτιμάται ότι ένας στους τρεις ανθρώπους είχε μολυνθεί, ενώ το 3-5% του παγκόσμιου πληθυσμού (40-50 εκατ.) έχασαν τη ζωή τους, αν και νέες αναλύσεις ανεβάζουν την εκτίμηση σε 80-100 εκατ. Η πανδημία του 1918 μέσα σε μόλις 24 εβδομάδες στοίχισε περισσότερες ζωές από όσες ο ιός του HIV σε 24 χρόνια.

Έμεινε στην ιστορία ως ισπανική γρίπη, παρότι δεν ξεκίνησε στην Ισπανία, ούτε καταγράφηκαν εκεί τα περισσότερα θύματα. Ο λόγος πιθανότατα είναι ότι λόγω του Α’ Παγκόσμιου Πόλεμου που εξελισσόταν, ευρωπαϊκές δυνάμεις όπως η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία επέβαλαν λογοκρισία στον Τύπο και εμπόδιζαν τη διάδοση των ειδήσεων σχετικά με τη γρίπη, αφενός για να μην τρωθεί το φρόνημα του στρατεύματος και αφετέρου για να μην φανούν πιο ευάλωτες στον εχθρό. Καθώς η Ισπανία είχε κρατήσει ουδέτερη στάση στον πόλεμο, οι ισπανικές εφημερίδες κάλυπταν την πανδημία.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.