Μέσα στην επένδυση του χρυσού στη Χαλκιδική

Το αδιέξοδο στις σχέσεις του ελληνικού δημοσίου με την Eldorado Gold διαρκεί πάνω από ενάμιση χρόνο. Στη διάρκειά του, η μία πλευρά προσπαθεί να επιβάλει την ατζέντα της στην άλλη. Όμως ούτε στο εσωτερικό της κυβέρνησης ούτε μέσα στην καναδική εταιρεία υπάρχει ένα συμπαγές μέτωπο.
Χρόνος ανάγνωσης: 
15
'

Τον χειμώνα του 2002, το αφεντικό του ΑΚΤΩΡΑ Δημήτρης Κούτρας και ο τότε υφυπουργός Χρήστος Πάχτας ταξίδευαν κατά τύχη με κοινό αεροπλάνο από την Κοζάνη, όταν ο Πάχτας άρχισε να εξομολογείται στον μεγάλο άνδρα των ελληνικών κατασκευών το πρόβλημά του: Στην ιδιαίτερη εκλογική του περιφέρεια, τη Χαλκιδική, ο μεγαλύτερος εργοδότης, η καναδική εξορυκτική εταιρεία TVX, είχε χρεοκοπήσει αφήνοντας στον δρόμο 480 μεταλλωρύχους.

Δεν έχεις χρόνο; Πάτα εδώ!

Ανάλογα με την πολιτική θέση που έχει το κάθε μέσο ενημέρωσης, η ευθύνη για το αδιέξοδο των μεταλλείων της βόρειας Χαλκιδικής πέφτει είτε στην κυβέρνηση είτε στην καναδική εταιρεία Eldorado Gold, που απέκτησε από το 2011 το δικαίωμα εξόρυξης στην περιοχή. Η αλήθεια είναι ότι και στις δύο πλευρές υπάρχουν ευθύνες, ασάφειες και δισταγμοί για τη λήψη αποφάσεων, που οδήγησαν στο αδιέξοδο. Η μεν κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει αν θέλει τη βιομηχανική επεξεργασία των ορυκτών της περιοχής, ώστε η προστιθέμενη αξία να μείνει στη χώρα, με τίμημα τη μερική υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και την αποδοκιμασία των ιδιοκτητών γης της περιοχής. Οι Καναδοί από την πλευρά τους, όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ του inside story, δεν έχουν αποφασίσει αν θα υλοποιήσουν τελικά τη μεταλλευτική μέθοδο της ακαριαίας τήξης (που είναι ασφαλέστερη για το περιβάλλον από εκείνη που χρησιμοποιεί αποκλειστικά κυάνιο), για την οποίαν έχουν δεσμευτεί απέναντι στο ελληνικό δημόσιο, όμως κοστίζει 40% περισσότερο από ό,τι αυτή με κυάνιο.

Με καταγωγή από την Αρναία και πατέρα που δούλεψε στα ορυχεία στο Βέλγιο, ο Πάχτας είναι ένας άνθρωπος που λατρεύει την κουλτούρα των ανθρώπων που δουλεύουν κάτω από τη γη. Δεν ήταν όμως μόνο αυτό που τον ενδιέφερε. Φεύγοντας, η καναδική εταιρεία TVX μετά από μάταιη προσπάθεια να πουλήσει την άδεια που είχε αγοράσει, άφηνε τη βορειοανατολική Χαλκιδική χωρίς σημαντική οικονομική δραστηριότητα.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.