Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
15'
Κείμενο:
Φωτογραφίες:
15ce.jpg

Μέσα στην επένδυση του χρυσού στη Χαλκιδική

Το αδιέξοδο στις σχέσεις του ελληνικού δημοσίου με την Eldorado Gold διαρκεί πάνω από ενάμιση χρόνο. Στη διάρκειά του, η μία πλευρά προσπαθεί να επιβάλει την ατζέντα της στην άλλη. Όμως ούτε στο εσωτερικό της κυβέρνησης ούτε μέσα στην καναδική εταιρεία υπάρχει ένα συμπαγές μέτωπο.

Τον χειμώνα του 2002, το αφεντικό του ΑΚΤΩΡΑ Δημήτρης Κούτρας και ο τότε υφυπουργός Χρήστος Πάχτας ταξίδευαν κατά τύχη με κοινό αεροπλάνο από την Κοζάνη, όταν ο Πάχτας άρχισε να εξομολογείται στον μεγάλο άνδρα των ελληνικών κατασκευών το πρόβλημά του: Στην ιδιαίτερη εκλογική του περιφέρεια, τη Χαλκιδική, ο μεγαλύτερος εργοδότης, η καναδική εξορυκτική εταιρεία TVX, είχε χρεοκοπήσει αφήνοντας στον δρόμο 480 μεταλλωρύχους.

Δεν έχεις χρόνο; Πάτα εδώ!

Ανάλογα με την πολιτική θέση που έχει το κάθε μέσο ενημέρωσης, η ευθύνη για το αδιέξοδο των μεταλλείων της βόρειας Χαλκιδικής πέφτει είτε στην κυβέρνηση είτε στην καναδική εταιρεία Eldorado Gold, που απέκτησε από το 2011 το δικαίωμα εξόρυξης στην περιοχή. Η αλήθεια είναι ότι και στις δύο πλευρές υπάρχουν ευθύνες, ασάφειες και δισταγμοί για τη λήψη αποφάσεων, που οδήγησαν στο αδιέξοδο. Η μεν κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει αν θέλει τη βιομηχανική επεξεργασία των ορυκτών της περιοχής, ώστε η προστιθέμενη αξία να μείνει στη χώρα, με τίμημα τη μερική υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και την αποδοκιμασία των ιδιοκτητών γης της περιοχής. Οι Καναδοί από την πλευρά τους, όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ του inside story, δεν έχουν αποφασίσει αν θα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη