Γιατί πρέπει να επαναφέρουμε τα δημόσια λουτρά

Το συλλογικό μπάνιο έχει ένα νόημα που εκτείνεται πέρα από την προσωπική υγιεινή. Μπορεί να γίνει φάρμακο στη μοναξιά και την αλλοτρίωση της σημερινής μεγαλούπολης, αλλά και εργαλείο εκδημοκρατισμού και καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.
Χρόνος ανάγνωσης: 
5
'
Torii Kiyonaga, Bathhouse Women, 1752-1815. [Library of Congress]

Για το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας του ανθρώπινου είδους, στα περισσότερα μέρη του κόσμου το μπάνιο υπήρξε συλλογική πράξη. Στην αρχαία Ασία, το πλύσιμο ήταν ένα θρησκευτικό τελετουργικό που θεωρούνταν πως είχε ιατρικά οφέλη, που σχετίζονταν με τον εξαγνισμό της ψυχής και του σώματος. Για τους αρχαίους Έλληνες, τα λουτρά συνδέονταν με την αυτοέκφραση, το τραγούδι, τον χορό και τον αθλητισμό, ενώ στη Ρώμη χρησίμευαν ως κοινοτικά κέντρα, μέρη για φαγητό, άσκηση, ανάγνωση και συζήτηση για την πολιτική.

Αλλά τα κοινόχρηστα λουτρά είναι σπάνια στον σύγχρονο κόσμο. Ενώ υπάρχουν μέρη όπου παραμένουν σημαντικό κομμάτι της κοινωνικής ζωής –για παράδειγμα στην Ιαπωνία, τη Σουηδία και την Τουρκία– για όσους ζουν σε μεγάλες πόλεις, ιδιαίτερα στις περιοχές του κόσμου όπου μιλούν αγγλικά, η πρακτική είναι σχεδόν εξαφανισμένη. Η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και τo Σίδνεϊ έχουν μάθει να πλένονται μόνοι, στο σπίτι, σε κύβους από πλεξιγκλάς – το ντους ως μία λειτουργική πράξη, προκειμένου να καθαριστεί το σώμα με τον γρηγορότερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.