Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cedronemanager.jpg
Ο χειριστής drone είναι ένα από τα επαγγέλματα του μέλλοντος. [railengineer.uk]

Τα επαγγέλματα που χάνονται κι αυτά που θα έρθουν

Στο εξωτερικό κυριαρχεί ο προβληματισμός για το ποια επαγγέλματα θα αντέξουν και ποια θα χαθούν, και για τον ρόλο των πανεπιστημίων στην αγορά εργασίας. Στην Ελλάδα, σχολιάζουμε τα μηνύματα που έρχονται από τις προσλήψεις-απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, αλλά δεν επιχειρούμε κάποια προετοιμασία για το μέλλον.
Ο χειριστής drone είναι ένα από τα επαγγέλματα του μέλλοντος. [railengineer.uk]

«Ο ρόλος των πανεπιστημίων σήμερα είναι να προετοιμάσουν τους φοιτητές τους για τα επαγγέλματα, που ακόμη δεν υπάρχουν». Η παραπάνω ρήση ανήκει στην κυρία Μυρτώ Παπαθάνου, συνεργάτιδα του venture capital Metavallon. Ακούστηκε κατά τη διάρκεια διημερίδας για το μέλλον της εκπαίδευσης, που διοργάνωσαν το Ίδρυμα Fulbright και το Σχολείο της Αμερικανικής Παροικίας της Αθήνας (ACS) τον περασμένο Απρίλιο, με αφορμή την συμπλήρωση 70 χρόνων πολιτιστικών και εκπαιδευτικών ανταλλαγών ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ.

Image
fulbrightniarchosapril2018.jpg
Φωτογραφία από την εκδήλωση. [www.acs.gr]

Εάν κάποιος τύχαινε να μπει εκείνη την στιγμή στον Φάρο του Πολιτιστικού Κέντρου Σταύρος Νιάρχος και να ακούσει την έκφραση της κ. Παπαθάνου, δεν είναι απίθανο να ξαφνιαζόταν ή και να την θεωρούσε υπερβολική, διερωτώμενος πώς προετοιμάζεται κάποιος για κάτι που δεν υπάρχει; Η πρόβλεψη όμως αυτή φαίνεται να κυριαρχεί στις έρευνες ινστιτούτων και επιχειρήσεων. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, σχεδόν δύο στα τρία παιδιά (65%) που βρίσκονται στο σχολείο σήμερα θα κάνουν καριέρα σε επαγγέλματα που ακόμα δεν υπάρχουν. Αυτό επιβεβαιώνει και έρευνα που πραγματοποιήθηκε για σκοπό του αμερικανικού κολοσσού στον χώρο των ηλεκτρονικών υπολογιστών, Dell, σύμφωνα με την οποία το 85% των

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη