Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κείμενο:
cover.jpg
[LUDOVIC MARIN / POOL / AFP]

Tι μας οδήγησε στην ενισχυμένη εποπτεία και τι θα γίνει με συντάξεις-αφορολόγητο

Η Ελλάδα δεν γίνεται ξαφνικά οικονομικός παράδεισος μετά τον Αύγουστο, αφού παραμένουν αρκετά σημαντικά προβλήματα που υπήρχαν προ κρίσης ενώ προστέθηκαν νέα λόγω κρίσης. Ετσι, τίθεται το ερώτημα, ποιοί είναι οι βαθμοί ελευθερίας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής υπό το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας;
[LUDOVIC MARIN / POOL / AFP]

Η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια, αλλά δεν επιστρέφει στο σημείο που ήταν το 2010, όταν δηλαδή ο εφιάλτης ξεκίνησε. Θα επιτηρείται πολύ αυστηρά για τέσσερα χρόνια και με ειδικούς όρους στην συνέχεια για 10ετίες, καθώς τα λεφτά που χρωστά στους δανειστές της είναι πολλά, αλλά και γιατί δεν κατάφερε να ξεφύγει από τα «δεινά» που την οδήγησαν σε αυτή τη κατάσταση. Η «Ενισχυμένη Εποπτεία» τίθεται σε ισχύ από τις 21 Αυγούστου με την πρόσφατη απόφαση της Κομισιόν (στις 11 Ιουλίου 2018), η οποία ενεργοποιεί για πρώτη φορά τον σχετικό κανονισμό (472/2013) της ΕΕ.

Η Κομισιόν δαπανά λίγες μόνο λέξεις στο εξασέλιδο κείμενό της για την ενεργοποίηση καθεαυτή, λέγοντας ότι θα ανανεώνεται ανά εξάμηνο. Δίδει το βάρος στην απόφαση που θα «ορίζει» την πορεία της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια και στο γιατί η ευρωζώνη οδηγήθηκε σε αυτήν την επιλογή.

Εξηγεί δηλαδή γιατί η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να είναι μία «ειδική» περίπτωση στην Ευρώπη. Θα είναι το μόνο κράτος που μετά τα μνημόνια θα εξακολουθήσει να τελεί σε ένα ειδικό καθεστώς μειωμένης ελευθερίας οικονομικών κινήσεων.

Η αιτία είναι τα προβλήματα που έμειναν άλυτα τα χρόνια των μνημονίων όπως το εξωτερικό ισοζύγιο και η ανταγωνιστικότητα, οι πληγές

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη