Το ενεργειακό θρίλερ των air-condition

Η ανάγκη μας να δροσιζόμαστε τους θερμούς μήνες οδηγεί σε αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και ο φαύλος κύκλος που δημιουργείται είναι ένας ακόμη άξονας της κλιματικής αλλαγής. Τι μπορούν να κάνουν οι κατασκευαστές, οι κυβερνήσεις, οι ρυθμιστικές αρχές αλλά και οι απλοί πολίτες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα;
Χρόνος ανάγνωσης: 
10
'

Όσο θερμαίνεται ο πλανήτης τόσο πιο έντονη γίνεται η ανάγκη μας να χρησιμοποιήσουμε κλιματιστικό. Ο κύκλος της τεχνητής δροσιάς όμως είναι φαύλος, αφού κάθε φορά που πατάμε το «ON» στο air-condition του σπιτιού ή του γραφείου, συμβάλλουμε στην αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, συνεπώς και στην άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη. Η επιστημονική κοινότητα προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα, εάν οι εκπομπές άνθρακα διατηρηθούν στην τρέχουσα πορεία τους, η υγεία ή ακόμη και η ζωή του 75% του παγκόσμιου πληθυσμού θα αντιμετωπίσει κίνδυνο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Μήπως λοιπόν εκτός από τις αλλαγές στον τρόπο που αντλούμε καύσιμα και στον τρόπο διατροφής μας, θα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που κλιματίζουμε τα κτίρια. Ή έστω τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τον κλιματισμό.

Πόσο επιβαρύνει το air-condition;

Σε απόλυτους αριθμούς, τα αέρια του θερμοκηπίου που σχετίζονται άμεσα με τη χρήση κλιματιστικών δεν είναι και τόσα πολλά. Αλλά το βέβαιο είναι ότι θα πολλαπλασιαστούν αισθητά. Τα βιομηχανικά αέρια υδροφθορανθράκων (HFC) αντιπροσωπεύουν ένα μικρό μέρος των συνολικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, αλλά τo πρόβλημα είναι ότι «παγιδεύουν» χιλιάδες φορές περισσότερη θερμότητα στην ατμόσφαιρα σε σύγκριση με το διοξείδιο του άνθρακα.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.