Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κείμενο:
cerefugeesukrainepoland000_324m6ya.jpg
Γιαγιά και εγγονή πρόσφυγες από την Ουκρανία στα σύνορα της Πολωνίας, 7 Μαρτίου 2022. [Louisa Gouliamaki/AFP]

Ενέργεια: Το «κόκκινο κουμπί» της Δύσης

Οι Δυτικοί έχουν χρησιμοποιήσει σχεδόν όλα τα χαρτιά τους για να αναγκάσουν τη Μόσχα να σταματήσει. Μένει ένα: η ενέργεια. Αλλά αν πατήσουν το κουμπί, θα πλήξουν και τις κοινωνίες τους – πολύ βαριά.
Γιαγιά και εγγονή πρόσφυγες από την Ουκρανία στα σύνορα της Πολωνίας, 7 Μαρτίου 2022. [Louisa Gouliamaki/AFP]

Χθες το βράδυ η Ουάσιγκτον διαφώνησε με τους ευρωπαίους συμμάχους της για πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Οι Αμερικανοί είναι αποφασισμένοι να επιβάλουν εμπάργκο πετρελαίου κατά της Ρωσίας, ακόμα και αν οι Ευρωπαίοι δεν ακολουθήσουν. Ο λόγος, ανάμεσα σε άλλους, είναι πως εξαρτώνται πολύ λιγότερο από τους ρωσικούς φυσικούς πόρους.

H ρωσική επίθεση έχει πλήξει θανάσιμα εκτός από την Ουκρανία και την ίδια τη Ρωσία. Οι αγορές ενέργειας έχουν διαλυθεί, καθώς ο Οργανισμός των Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) αρνείται να αυξήσει τις ποσότητες του αργού πετρελαίου που αντλούνται και μπαίνουν στην αγορά, παρόλα αυτά ουδείς στην Ευρώπη αγοράζει ρωσικό αργό πετρέλαιο των Ουραλίων, καθώς οι τράπεζες δεν χορηγούν εγγυητικές επιστολές για την αγορά του, ούτε και οι αγοραστές (πολύ περισσότερο οι πωλητές) βρίσκουν πλοία για να το μεταφέρουν. Η τιμή του έχει ανεβεί κατακόρυφα και μαζί της αυτή του φυσικού αερίου, που επηρεάζεται και καλπάζει προς τα 200 ευρώ/θερμική μεγαβατώρα.

Οι Ουκρανοί αλλά

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη