Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κείμενο:
ceviolencewomen-2.jpg

Η ενδοοικογενειακή βία στην περίοδο της καραντίνας

Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, βλέπουμε τι συνέβη στη διάρκεια της καραντίνας του Μαρτίου και μαθαίνουμε πώς αντιδρούμε όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την έμφυλη βία, προς εμάς ή τους άλλους.

«Μένουμε σπίτι, αλλά δεν μένουμε σιωπηλές» ήταν το σύνθημα που προέβαλε η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΟΠΙΦ) στην πρώτη καραντίνα, που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020.

Δεν ήταν καθόλου λίγες οι γυναίκες που αναγκάστηκαν, λόγω των περιορισμών που τέθηκαν για την ανάσχεση της πανδημίας, να μείνουν στο σπίτι με κάποιο άτομο –συνήθως τον σύντροφό τους– που ασκούσε πάνω τους κάποιου είδους βία. Από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ανέφεραν ότι οι κλήσεις γυναικών που ζητούσαν βοήθεια επειδή δέχονταν βία από τον σύντροφό τους αυξήθηκαν περίπου κατά 60% τον Απρίλιο του 2020 σε σχέση με το 2019 σε κάποια από τα κράτη μέλη του. Παράλληλα, εκτιμήσεις τόνιζαν ότι εάν το lockdown συνέχιζε για παραπάνω από έξι μήνες, θα προστίθονταν 31 εκατομμύρια επιπλέον υποθέσεις έμφυλης βίας σε όλον τον κόσμο.

Τον Μάιο συνεδρίασε στην Βουλή η ειδική μόνιμη επιτροπή ισότητας, νεολαίας και δικαιωμάτων του ανθρώπου με θέμα την ενδοοικογενειακή βία στην εποχή του κορονοϊού, όπου οι γυναικείες οργανώσεις κατέθεσαν την εμπειρία τους. Η αύξηση των περιστατικών έμφυλης ενδοοικογενειακής βίας καταγράφηκε και στην χώρα μας.

Οι κλήσεις στο SOS 15900

Ήδη από το 2011 λειτουργεί η

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη

Ταυτότητα insidestory.gr 
Ιδιοκτησία - Δικαιούχος ονόματος τομέα: The Whole Story A.E.
ΑΦΜ: 800713524 ΚΕΦΟΔΕ Αττικής, ΓΕΜΗ: 137938201000
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δημήτρης Ξενάκης
Διαχειριστής ιστοσελίδας-Εκδότης-Διευθυντής: Δημήτρης Ξενάκης
Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Λομβαρδέα
Έδρα: Στησιχόρου 1, 10674 Αθήνα
Επικοινωνία: [email protected], +30 2107295605