Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κατηγορία:
Tags:
Κείμενο:
russia
[ALEXANDER NEMENOV / AFP]

Ένας οδηγός για τις ρωσικές προεδρικές εκλογές

Στο τέλος αυτής της εβδομάδας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα εκλεγεί για πέμπτη φορά Πρόεδρος της Ρωσίας, σε μια κούρσα που όλοι θεωρούν εικονική. Κι όμως δεν λείπει εντελώς το σασπένς.
[ALEXANDER NEMENOV / AFP]

«Εκ μέρους ολόκληρου του λαού μας, του Ντονμπάς μας, των εδαφών που επανενώθηκαν [με τη Ρωσία], ήθελα να σας ζητήσω να πάρετε μέρος σε αυτές τις εκλογές», είπε ο Αρτιόμ Ζόγκα. «Είστε ο πρόεδρος μας, είμαστε η ομάδα σας. Σας χρειαζόμαστε. Η Ρωσία σας χρειάζεται». Ο διοικητής του τάγματος Σπάρτα, με τη στολή του φορτωμένη παράσημα, απευθυνόταν στον Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Δεν πρόκειται να το κρύψω, έκανα διαφορετικές σκέψεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, αλλά τώρα είναι η ώρα να πάρω μια απόφαση. Θα είμαι υποψήφιος για τη θέση του προέδρου», απάντησε ο Πούτιν, με την πλάτη γυρισμένη στην κάμερα.

Remote video URL

Ο παραπάνω σκηνοθετημένος διάλογος έλαβε χώρα στις 8 Δεκεμβρίου 2023, στο Κρεμλίνο, ανάμεσα σε βετεράνους του πολέμου της Ουκρανίας και μητέρες πεσόντων. Το υπόβαθρο ήταν μια τελετή κατά την οποία ο Ρώσος πρόεδρος τους τίμησε με το Χρυσό Αστέρι του Ήρωα της Ρωσίας. Λίγο αργότερα, ο Ζόγκα θα έλεγε στους δημοσιογράφους πόσο χαρούμενος ήταν που ο Πούτιν απάντησε θετικά στο αίτημά του.

Έτσι ανακοίνωσε ο 71χρονος ηγέτης αυτό που όλοι έτσι κι αλλιώς θεωρούσαν δεδομένο. Το σκηνικό επιλέχθηκε προκειμένου να στείλει στον λαό του το μήνυμα ότι η χώρα παραμένει σε πόλεμο και οι ήρωες της πατρίδας τον

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη