Ένας ακριβός χειμώνας: το μπρα ντε φερ Ευρώπης-Ρωσίας για το αέριο

Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη έχει μια σχέση αγάπης-μίσους με το φυσικό αέριο, που θεωρείται αναγκαίο κακό προκειμένου να περάσει από το βρόμικο πετρέλαιο και το κάρβουνο στην καθαρή ενέργεια. Η Ρωσία από την άλλη θα κάνει ό,τι μπορεί για να πουλήσει και το τελευταίο κυβικό μέτρο αερίου που διαθέτει.
Χρόνος ανάγνωσης: 
6
'
Aγωγοί του Nord Stream 2 που οδηγούν στο πεδίο φυσικού αερίου Bovanenkovo στη χερσόνησο Yamal στον Αρκτικό Κύκλο. [Alexander Nemenov/AFP]

«Oι πρόσφατες αυξήσεις των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας οφείλονται κυρίως στις αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου στις παγκόσμιες αγορές», αναφέρει η ΕΕ σε μία από τις πρώτες φράσεις της εργαλειοθήκης που παρουσίασε την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Καθώς η ζήτηση από τη Λατινική Αμερική ενισχύεται (λόγω της εξάντλησης των υδροηλεκτρικών μετά από τη φετινή ξηρασία) και η ζήτηση από το «εργοστάσιο του κόσμου» στη Ασία επίσης «χτυπάει ταβάνι», μετά το τέλος της πανδημίας οι τιμές έχουν αυξηθεί 13 φορές, σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2019 (7,64 έναντι 102 ευρώ η μεγαβατώρα). Την περασμένη εβδομάδα το φυσικό αέριο έφτασε τα 160 ευρώ την μεγαβατώρα, όταν ο λιγνίτης είχε μείνει στα 130 ευρώ (η ενέργεια από τον ήλιο βρίσκεται στα 35 ευρώ τη μεγαβατώρα).

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.