Η «οργή» των Ανατολικογερμανών που ψήφισαν την ακροδεξιά

Στις πρόσφατες εκλογές σε δύο κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας, η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» ενισχύθηκε, αλλά το χειρότερο σενάριο της επικράτησής της προς το παρόν αποφεύχθηκε. Όσο όμως την ξεφλουδίζει κανείς, τόσο ανακαλύπτει μέσα της μικρότερα σχήματα, που βρίσκονται ακόμα πιο δεξιά στο πολιτικό φάσμα.
Χρόνος ανάγνωσης: 
5
'
Ο Αντρέας Κάλμπιτς (δεύτερος από αριστερά) και δεξιά του με τη σειρά οι Γιεργκ Ούρμπαν, Μπιόρν Χέκε και Γιόζεφ Ντερ, πολιτικοί του AfD, σε διαμαρτυρία στο Χέμνιτς τον Σεπτέμβριο του 2018 για τη δολοφονία ενός Γερμανού από μετανάστες. [John MacDougall/AFP]

Το Μάισεν στη Σαξονία είναι η πόλη της πορσελάνης. Καμία άλλη πόλη δεν ευνοήθηκε τόσο, πριν από τη γερμανική επανένωση αλλά και μετά από αυτήν, από τις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις στην περιοχή. Κι όμως στο Μάισεν στις δημοτικές εκλογές αλλά και τις εκλογές για την κυβέρνηση του κρατιδίου κέρδισε η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD). Και όχι μόνον αυτό. Ο ανεξάρτητος συνδυασμός «Πολίτες για το Μάισεν» βγήκε δεύτερος και το κυβερνών στο Βερολίνο και τη Δρέσδη Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας, ήρθε τρίτο και καταϊδρωμένο. Η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων των δύο πρώτων συνδυασμών προήλθε από το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ.

Παρόλα αυτά, στη Σαξονία τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών έδειξαν μία στασιμότητα για την «Εναλλακτική» σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2017. Ένας από τους λόγους είναι και το γεγονός ότι η ιδρύτρια του κόμματος Φράουκε Πέτρι ίδρυσε δικό της κόμμα, το «μπλε κόμμα», που όμως σε αντίθεση με τις εκλογές του 2017 δεν είχε την παραμικρή τύχη στις τοπικές-κρατιδιακές εκλογές.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.