Ένα σύμπαν χωρίς μαθηματικά είναι πέρα από τη φαντασία μας
Σχεδόν 440 χρόνια πριν, έγραφε ο Γαλιλαίος στον Δοκιμαστή: «Η φιλοσοφία είναι γραµµένη στο µεγάλο βιβλίο του Σύµπαντος. Και το βιβλίο αυτό είναι γραµµένο στη γλώσσα των µαθηµατικών». Ο Γαλιλαίος ήταν κάτι πολύ περισσότερο από αστρονόμος, και o Δοκιμαστής μπορεί σχεδόν να θεωρηθεί ως η πρώτη καταγραφή της επιστημονικής μεθόδου.
Δεν γνωρίζουμε ποιος άρχισε να εφαρμόζει πρώτος τα μαθηματικά στην επιστημονική μελέτη, αλλά είναι πιθανό να ήταν οι Βαβυλώνιοι, οι οποίοι τα χρησιμοποίησαν πριν από σχεδόν 3.000 χρόνια για να ανακαλύψουν το μοτίβο που διέπει τις εκλείψεις. Όμως χρειάστηκε να περάσουν ακόμη 2.500 χρόνια και να εφευρεθεί και ο λογισμός και η Νευτώνεια φυσική, για να καταφέρουμε να εξηγήσουμε τα μοτίβα.
Το περιοδικό Science Magazine εξετάζει πήλινες πινακίδες της Βαβυλώνας που περιείχαν μαθηματικούς τύπους που αποτελούν πρόδρομο του λογισμού.
Έκτοτε, πιθανότατα κάθε σημαντική επιστημονική ανακάλυψη έχει χρησιμοποιήσει τα μαθηματικά σε κάποια μορφή, απλώς και μόνο επειδή είναι πολύ πιο ισχυρά από οποιαδήποτε άλλη ανθρώπινη γλώσσα. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτό έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους να ισχυρίζονται ότι τα μαθηματικά είναι κάτι πολύ περισσότερο: ότι το