Ένα αντί για δύο εκατομμύρια εμβολιασμένοι μέχρι τον Απρίλιο

Kαθώς η Ελλάδα προσανατολίζεται στο λεγόμενο πιστοποιητικό εμβολιασμού σε μια προσπάθεια να σώσει τη φετινή τουριστική σεζόν και τους μεγάλους παίκτες της τουριστικής βιομηχανίας, η εμβολιαστική πολιτική της ΕΕ μοιάζει να καταρρέει – τουλάχιστον για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου.
Χρόνος ανάγνωσης: 
6
'
[Joel Saget/AFP]

Αργά το βράδυ της Παρασκευής 22 Ιανουαρίου η Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για το γεγονος ότι η εταιρεία AstraZeneca, το εμβόλιο της οποίας πρόκειται να εγκριθεί αυτήν την εβδομάδα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ΕΜΑ και αναμενόταν ως σανίδα σωτηρίας από την ΕΕ, φάνηκε πως δεν θα τηρήσει τις υποσχέσεις της. Μετά την Αυστρία και το Βέλγιο, τέσσερις ακόμα χώρες που είναι συνδεδεμένες με την εμβολιαστική πολιτική της ΕΕ, η Νορβηγία, η Ιταλία, η Σουηδία και η Φινλανδία ανακοίνωσαν ότι, με τις μειωμένες παραδόσεις εμβολίων που δήλωσαν ότι θα κάνουν η Pfizer αρχικά και η AstraZeneca στη συνέχεια, δεν είναι σε θέση να πετύχουν τους στόχους εμβολιασμού των χωρών τους.

Ακούστε το σημερινό Briefstory του Τάσου Τέλλογλου

Κάθε πρωί ο Τάσος Τέλλογλου μας εξηγεί μέσα σε 4 λεπτά τα σημαντικά θέματα της ημέρας. Στο 6ο πιλοτικό επεισόδιο:

  • Το εμβόλιο της Astra-Zeneca ίσως οδηγήσει σε παράταση των περιοριστικών μέτρων
  • Το Ισραήλ κλείνει τα σύνορά του

Ακολουθήστε τα inside podcasts σε SoundCloud, Αpple Podcasts, Google Podcasts, Spotify και RSS.

Αυτές τις μέρες που υπάρχει ανάγκη για ξεκάθαρη ενημέρωση κι ανάλυση, το inside story προσφέρει όλα τα άρθρα γύρω από τον Covid-19 ελεύθερα σε όλους τους αναγνώστες.

#ΜένουμεΑσφαλείς: Ανακαλύψτε πάνω από 2.500 ρεπορτάζ και ιστορίες του inside story. Γραφτείτε για έναν μήνα δωρεάν EΔΩ.

Κάποιες χώρες προσπαθούν να δώσουν τις δικές τους λύσεις, ανάλογα με τα μέσα που διαθέτουν – για κανέναν όμως δεν είναι εγγυημένη η επιτυχία. Η Γερμανία για παράδειγμα, αν και υπέγραψε δήλωση προθέσεων αγοράς με την κοινοπραξία Pfizer/BioNTech για 30 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις, δεν έχει καταφέρει ακόμα να υπογράψει τη συμφωνία εξαιτίας δυσκολιών στη διαπραγμάτευση. Η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν στηρίζει τη δική της επιτυχία σε εμβόλια της Sinopharm από την Κίνα και Sputnik-5 ρωσικής παραγωγής. H κεντροευρωπαϊκή χώρα ενέκρινε και το εμβόλιο της AstraZeneca προτού το κάνει ο ΕΜΑ. Την ίδια ώρα η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέττε Φρέντρικσεν, πρότεινε περίπου το ίδιο στην ψηφιακή σύνοδο κορυφής της περασμένης εβδομάδας: να διανεμηθούν τα εμβόλια της AstraZeneca από τις χώρες μέλη της Ένωσης προτού δώσει άδεια ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. Κάτι τέτοιο δεν απαγορεύεται σε περίπτωση πανδημίας· από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διέρρευσαν στο Dark Web και ήταν προϊόντα υποκλοπής, φαίνεται ότι κάτι παρόμοιο είχε συμβεί στα τέλη του 2020, όταν η ηγεσία του ΕΜΑ πίεζε τους ειδικούς του οργανισμού να εγκρίνουν το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech λίγο αφότου το είχαν κάνει δύο κράτη: οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μετά από μία μικρότερη παράδοση στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα (49.500 δόσεις από τις 83.500 που παρέδιδε κανονικά κάθε εβδομάδα), η Pfizer/BioNTech θα παραδώσει σήμερα Δευτέρα 25 Ιανουαρίου τον κανονικό αριθμό δόσεων, αυξημένο κατά 20.000 – θα φτάσει δηλαδή συνολικά τις 103.000 δόσεις. Αν όμως υπολογισθεί ότι μέχρι τις 18 Ιανουαρίου κάθε φιαλίδιο περιείχε πέντε δόσεις, ενώ από εκείνη την ημερομηνία η εταιρεία «βγάζει» και μια 6η δόση, στην ουσία παραδίδει τα ίδια φιαλίδια –κάπου 17.000– που είχε παραδώσει πριν από δύο εβδομάδες.

Ο «σωτήρας» Astra Zeneca

Έτσι κι αλλιώς, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν στηρίξει από την αρχή τις ελπίδες τους για μαζικό εμβολιασμό στην AstraZeneca. Το εμβόλιο της εταιρείας, που κοστίζει κάτω από δύο ευρώ, δεν χρειάζεται βαθιά κατάψυξη, ως εκ τούτου θα μπορούσε να απαλλάξει πολλές ευρωπαϊκές χώρες –και την Ελλάδα με τις γεωγραφικές της ιδιομορφίες– από τον λογιστικό εφιάλτη του εμβολίου Pfizer/BioNTech.

Η ελληνική κυβέρνηση έλπιζε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca θα βοηθούσε στον «τετραγωνισμό του κύκλου», δηλαδή στην πιο γρήγορη επανεκκίνηση της οικονομίας και ταυτόχρονα τη σωτηρία της φετινής τουριστικής σεζόν. Αυτό προϋπέθετε τον εμβολιασμό του 1/3 του πληθυσμού πριν από το τέλος του χειμώνα (τέλος Μαρτίου), ώστε η ανοσία για τους πιο ευάλωτους και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό να είναι ισχυρή πριν το Πάσχα. Έτσι περιέγραψε το λεγόμενο «δεύτερο τείχος ανοσίας» ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή: «Υπάρχει και ένα δεύτερο τείχος ανοσίας όμως, στο οποίο μπορούμε να φτάσουμε πιο νωρίς και το οποίο ενδεχομένως να είναι πιο σημαντικό, και αυτό αφορά τον εμβολιασμό των συμπολιτών μας οι οποίοι σε περίπτωση που αρρωστήσουν έχουν αυξημένη πιθανότητα να καταλήξουν στο νοσοκομείο, ο μη γένοιτο να χάσουν τη ζωή τους».

Ο game changer λοιπόν θα ήταν το εμβόλιο της Astra Zeneca. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής την περασμένη Παρασκευή έδωσε μιαν ιδέα για το πώς υπολογιζε την εξέλιξη της καμπάνιας: «Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 εκτιμούμε ότι θα φτάσουν στη χώρα μας 4.600.000 δόσεις εμβολίων. Είναι λοιπόν εφικτό μέχρι τα τέλη Μαρτίου να εμβολιάσουμε κοντά στα 2.000.000 συμπολίτες μας και αυτός είναι ο στόχος μας» είπε, προσθέτοντας τα εμβόλια που αναμένονταν μέχρι εκείνη τη στιγμή από τις τρεις εταιρείες που έχουν λάβει ή σύντομα θα λάβουν έγκριση (Pfizer/BioNTech, AstraZeneca/Οξφόρδη, Moderna).

Στο τέλος του 2020, ο υπεύθυνος για την εμβολιαστική καμπάνια, γενικός γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) Μάριος Θεμιστοκλέους, είχε υπολογίσει έτσι τις δόσεις που θα λαμβάναμε από την Pfizer/BioNTech: «Έως τα τέλη Ιανουαρίου θα παραλάβουμε 419.250 δόσεις, τον Φεβρουάριο θα παραλάβουμε 333.450 δόσεις και έως τα τέλη Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει 1.255.800 εκατ. δόσεις. Αυτός ο αριθμός είναι πιθανό να αυξηθεί εάν καταλήξει η ΕΕ σε συμφωνία για επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις» είχε τονίσει. Είχε προσθέσει ακόμα ότι μόλις δινόταν η έγκριση αναμέναμε παραδόσεις από την Moderna (240.000 δόσεις το πρώτο τρίμηνο) και την AstraZeneca (500.000 ως το τέλος Ιανουαρίου, 800.000 έως το τέλος Φεβρουαρίου, 1,5 εκατ. δόσεις μέχρι τον Μάρτιο και 2,2 εκατ. έως τον Απρίλιο).

Στις αρχές του χρόνου ο Μάριος Θεμιστοκλέους υπολόγιζε ήδη πολύ πιο συντηρητικά τη συμβολή της AstraZeneca στην εφοδιαστική αλυσίδα των εμβολίων: «Αν λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων εντός του Ιανουαρίου, όπως αναμένεται, η πρώτη παράδοση θα είναι αρχές Φεβρουαρίου και θα είναι άνω των 400.000 δόσεων, με αύξηση των παραδόσεων τους επόμενους μήνες». Όπως μπορεί να διακρίνει ο αναγνώστης, μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου μεσολάβησε κάτι στις παραδόσεις της AstraZeneca προς τη χώρα μας (και όχι μόνο, καθώς αυτό αφορά όλη την ΕΕ) και αυτό έχει σχέση με την καθυστερημένη έγκρισή της από τον ΕΜΑ αφενός, αλλά και πιθανά με τη μεγαλύτερη ζήτηση του εμβολίου της εταιρείας από άλλες περιοχές του κόσμου. Οι 800.000 του κ. Θεμιστοκλέους τον Δεκέμβριο, γίνονται τον Ιανουάριο «άνω των 400.000» για τις παραδόσεις του Φεβρουαρίου.

Και προβλήματα στην παραγωγή

Σαν να μην έφταναν αυτά, την Παρασκευή η AstraZeneca ανακοίνωσε στον μηχανισμό διεύθυνσης της εμβολιαστικής καμπάνιας της ΕΕ ότι θα παραδώσει 60% λιγότερα εμβόλια καταρχήν, καθώς παρουσιάζονται προβλήματα στο εργοστάσιο της εταιρείας Novasep του Βελγίου, που είχε αναλάβει την παραγωγή για την Ευρώπη για λογαριασμό της. Όπως ανακοινώθηκε, οι ποσότητες που θα παραδοθούν θα είναι μειωμένες κατά 46 εκατομμύρια δόσεις, δηλαδή στο τέλος Μαρτίου η Ευρώπη θα πάρει 31 εκατομμύρια δόσεις. Καθώς η έγκριση του εμβολίου αναμένεται να γίνει αυτή την εβδομάδα από τον EMA, οι παραδόσεις πρέπει να αρχίσουν την επόμενη εβδομάδα. H επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου είχε συμφωνήσει πριν από ένα 5μηνο με την σουηδοβρετανική εταιρεία την προαγορά 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου και μία option αγοράς άλλων 100 εκατομμυρίων δόσεων.

Αν η Ευρώπη παραλάβει λιγότερες από 40 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, αυτό θα σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να έχει εμβολιάσει 2 εκατομμύρια ανθρώπους τον Απρίλιο. Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ξεκαθάρισε ακριβώς σε ποια φάση της εμβολιαστικής καμπάνιας θα λάμβανε πόσα εμβόλια από την Astra Zeneca – κι αυτό διότι ούτε η ίδια η εταιρεία ήταν σε θέση να το πει στην ΕΕ.

Μέχρι σήμερα η χώρα μας έχει εμβολιάσει 150.000 ανθρώπους με την πρώτη δόση και 3.000 με την δεύτερη. Συνολικά θα μπορεί να έχει εμβολιάσει με τις δόσεις των Pfizer και Moderna κάπου 770-780.000 πολίτες μέχρι τον Απρίλιο και άλλες 500.000 με το εμβόλιο της Astra Zeneca με βάση τα σημερινά δεδομένα, δηλαδή λίγο πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους (1,1 εως 1,2 ανάλογα με τις παραδόσεις). Αυτός ο αριθμός απέχει πολύ από εκείνον που είχε υπολογίσει ο πρωθυπουργός στη Βουλή και με βάση τον οποίον έκανε τα σχέδιά της η κυβέρνηση για την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη φετινή τουριστική σεζόν. Αν έτσι γίνουν τα πράγματα, τα πιστοποιητικά εμβολιασμών και πολλά από τα άλλα «εργαλεία» που χρησιμοποιεί η ελληνική κυβέρνηση για να διασώσει το 2021 για την ελληνική οικονομία δεν θα βοηθήσουν πάρα πολύ. Καθώς για να βγάλεις πιστοποιητικό πρέπει να έχεις εμβολιασθεί και για να έχεις εμβολιασθεί πρέπει να υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο.

Εικόνα telloglou
Σπούδασε νομικά κι από το 1986 εργάζεται σε εφημερίδες και κανάλια ως δημοσιογράφος. Εκπομπές-σταθμοί ήταν «Το μαύρο κουτί» (Mega), οι «Φάκελοι» (Mega), οι «Νέοι Φάκελοι» (ΣΚΑΪ), και οι «Ιστορίες» (ΣΚΑΪ). Τώρα παρουσιάζει την εκπομπή «Special Report» με τον Αντώνη Φουρλή (Ant1).

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια

Εικόνα Anonymous

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.