Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κείμενο:
coverai.jpg

Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις αναδυόμενες τεχνολογίες

Η ανάγκη εκσυγχρονισμού του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβάλλει εντονότερη από ποτέ. Ένα παρατηρητήριο με ελληνικό background φιλοδοξεί να πρωτοστατήσει στον έλεγχο και την καταγραφή όλων των εξελίξεων.

Η ανάδυση των νέων τεχνολογιών είναι τόσο ταχεία και απρόβλεπτη που οι εθνικές και υπερεθνικές αρχές αδυνατούν να την παρακολουθήσουν. Πολλώ δε μάλλον να ελέγξουν και να ρυθμίσουν. Το τελευταίο διάστημα, πάντως, παρατηρούνται οργανωμένες πρωτοβουλίες και προσπάθειες να τεθούν δικαιικά όρια. Η ΕΕ παρότι έχει μείνει συγκριτικά πίσω με ό,τι π.χ. διαδραματίζεται σε ΗΠΑ και Κίνα, επιδιώκει να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και να προλάβει τις εξελίξεις πριν μείνει στη δεύτερη ταχύτητα της εξέλιξης. Η ολοένα και εντονότερη συζήτηση γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που συνεπάγεται, δημιουργεί ακόμη πιο πιεστικές συνθήκες για τη συγκρότηση ενός ενιαίου και ει δυνατό οικουμενικού θεσμικού πλαισίου.

Σύμφωνα με τη μελέτη «BrAInstorm» της Burson Cohn & Wolfe, η νομοθετική ρύθμιση είναι επιβεβλημένη και η συζήτηση επ αυτής πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη έρευνα συμμετέχουν επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη, προμηθευτές τεχνολογίας και φορείς χάραξης πολιτικής, καθιστά τα συμπεράσματά της ακόμη πιο πολύτιμα. Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η ΑΙ θα μπορούσε να αποδειχθεί μια θετική δύναμη, εφόσον η Ευρωπαϊκή

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη