Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κείμενο:
proino.jpg

Ελληνικό πρωινό made in Switzerland

Από τα 33 εκατομμύρια ξένους τουρίστες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2019 ζήτημα είναι αν τα 3 έφαγαν ελληνικό γιαούρτι ή μαρμελάδα. Η αιτία βρίσκεται στην εύκολη λύση των εισαγόμενων προϊόντων, το χάσμα μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης και την έλλειψη γαστρονομικής κουλτούρας.

Ο Νίκος είναι ιδιοκτήτης ενός οικογενειακού ξενοδοχείου που βρίσκεται σε ένα από τα νησιά των Μικρών Κυκλάδων. Τα 12 δωμάτια της μονάδας του, η οποία ξεπροβάλλει μόνη στην ομορφότερη παραλία του νησιού, βλέπουν όλα το απέραντο γαλάζιο. Βέβαια αυτό το απέραντο γαλάζιο έχει και την τιμή του, που κυμαίνεται ανά διανυκτέρευση, ανάλογα με τη σεζόν, από 130 έως 170 ευρώ. Για τους πελάτες του Νίκου, που είναι κυρίως Ιταλοί και Ισπανοί, αυτό δεν είναι πρόβλημα. Άλλωστε στην τιμή συμπεριλαμβάνεται και το πρωινό που μπορούν να σερβιριστούν πριν εκδράμουν.

Το πρόβλημα όμως, και αυτό δεν αφορά μόνο την περίπτωση της ξενοδοχειακής μονάδας του Νίκου, είναι ότι αυτό το πρωινό που σερβίρει δεν έχει καμία σχέση με την παράδοση του νησιού και την τοπική κουζίνα. Αρκετά από τα βασικά προϊόντα που υπάρχουν στο μπουφέ, παραδείγματος χάριν το γάλα, το γιαούρτι, η μαρμελάδα και το βούτυρο, δεν προέρχονται καν από την Ελλάδα.

Τις πταίει και δεν τρώμε ελληνικό πρωινό

Τόπος καταγωγής αρκετών εξ αυτών είναι η Ελβετία. Ο λόγος δεν είναι γιατί η Ελβετία έχει καλύτερα προϊόντα από τα ελληνικά. Αλλά γιατί είναι πιο φθηνά από όσα ο Νίκος μπορεί να φέρει από τη Νάξο. Παράλογο και όμως πραγματικό: Ένα κιλό

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη