Ελληνικό πρωινό made in Switzerland

Από τα 33 εκατομμύρια ξένους τουρίστες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2019 ζήτημα είναι αν τα 3 έφαγαν ελληνικό γιαούρτι ή μαρμελάδα. Η αιτία βρίσκεται στην εύκολη λύση των εισαγόμενων προϊόντων, το χάσμα μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης και την έλλειψη γαστρονομικής κουλτούρας.
Χρόνος ανάγνωσης: 
9
'

Ο Νίκος είναι ιδιοκτήτης ενός οικογενειακού ξενοδοχείου που βρίσκεται σε ένα από τα νησιά των Μικρών Κυκλάδων. Τα 12 δωμάτια της μονάδας του, η οποία ξεπροβάλλει μόνη στην ομορφότερη παραλία του νησιού, βλέπουν όλα το απέραντο γαλάζιο. Βέβαια αυτό το απέραντο γαλάζιο έχει και την τιμή του, που κυμαίνεται ανά διανυκτέρευση, ανάλογα με τη σεζόν, από 130 έως 170 ευρώ. Για τους πελάτες του Νίκου, που είναι κυρίως Ιταλοί και Ισπανοί, αυτό δεν είναι πρόβλημα. Άλλωστε στην τιμή συμπεριλαμβάνεται και το πρωινό που μπορούν να σερβιριστούν πριν εκδράμουν.

Το πρόβλημα όμως, και αυτό δεν αφορά μόνο την περίπτωση της ξενοδοχειακής μονάδας του Νίκου, είναι ότι αυτό το πρωινό που σερβίρει δεν έχει καμία σχέση με την παράδοση του νησιού και την τοπική κουζίνα. Αρκετά από τα βασικά προϊόντα που υπάρχουν στο μπουφέ, παραδείγματος χάριν το γάλα, το γιαούρτι, η μαρμελάδα και το βούτυρο, δεν προέρχονται καν από την Ελλάδα.

Τις πταίει και δεν τρώμε ελληνικό πρωινό

Τόπος καταγωγής αρκετών εξ αυτών είναι η Ελβετία. Ο λόγος δεν είναι γιατί η Ελβετία έχει καλύτερα προϊόντα από τα ελληνικά. Αλλά γιατί είναι πιο φθηνά από όσα ο Νίκος μπορεί να φέρει από τη Νάξο. Παράλογο και όμως πραγματικό: Ένα κιλό γιαούρτι το οποίο έχει διασχίσει βουνά, λαγκάδια, πεδιάδες και θάλασσα στοιχίζει €1,01 συν ΦΠΑ, όταν ένα γιαούρτι εγχώριας παραγωγής του κοστίζει €1,20. Είναι ίδια τα δύο γιαούρτια; Όχι. Όμως σε αυτή τη μάχη κερδίζει το πιο φθηνό προϊόν και δεν είναι μόνο το γιαούρτι – σημαντικές αποκλίσεις στην τιμή που φθάνουν και το 30% μεταξύ ενός εισαγόμενου και ενός εγχωρίως παραγόμενου προϊόντος, όχι κατ’ ανάγκη τοπικού, υπάρχουν στη μαρμελάδα, τα μακαρόνια, ακόμη και το γάλα.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.