Η αναγέννηση του ελληνικού κρασιού

Το ελληνικό κρασί έχει αφήσει πίσω του για πάντα τη «ρετσινιά» της ρετσίνας, όπως βεβαιώνουν οι παραγωγοί. Πλέον εξάγουμε πολύ ακριβότερα κρασιά από ό,τι στο παρελθόν, και οι ελληνικές ποικιλίες συναγωνίζονται τις καλύτερες ξένες, κάτι που παλιά θεωρούνταν αδιανόητο.
Χρόνος ανάγνωσης: 
2
'

Η αναγέννηση του ελληνικού κρασιού

Τα επτά χρόνια της οικονομικής κρίσης άφησαν πίσω τους καμένη γη, δημιούργησαν ωστόσο και ευκαιρίες για οποίον είχε τη βούληση και τη δυνατότητα να τις εκμεταλλευτεί. Αυτή είναι η περίπτωση αρκετών Ελλήνων οινοπαραγωγών, που είδαν το προϊόν τους να αποκτά αίγλη και αναγνωρισιμότητα ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη.

Οι εξαγωγές ελληνικού κρασιού αυξήθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια, σε μεμονωμένες περιπτώσεις ακόμη και κατά 50%, ενώ ελληνικές ετικέτες διακρίνονται συνεχώς σε διεθνείς διαγωνισμούς. Και μπορεί ο όγκος των εξαγωγών να παραμένει περιορισμένος, ωστόσο αυξήθηκε η τιμή των προϊόντων που εξάγονται. Αυτό σημαίνει ότι τα ακριβά ελληνικά κρασιά έχουν κατακτήσει καταναλωτές στο εξωτερικό και ποικιλίες όπως το ασύρτικο και το ξινόμαυρο ανταγωνίζονται πλέον τις αντίστοιχες επώνυμες κατηγόριες γαλλικών και ιταλικών κρασιών.

Κύριες χώρες εξαγωγής του ελληνικού κρασιού είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Κορέα, η Ρωσία και στην Ευρώπη η Γερμανία, η Ολλανδία, η Κύπρος και η Γαλλία –μάλιστα στην Ασία τα ελληνικά κρασιά έχουν αποκτήσει αφοσιωμένο κοινό.

Το success story του ελληνικού κρασιού δεν άφησε αδιάφορους ούτε τους Έλληνες. Τα χρονιά της κρίσης το ελληνικό κρασί έγινε μόδα και στη χώρα μας, ιδιαίτερα στις πιο νεαρές ηλικίες. 'Ανοιξαν περισσότερα από 700 νέα οινοποιεία, δεκάδες wine bars ξεφύτρωσαν, η οινογνωσία έγινε δημοφιλής τέχνη, την πρώτη τους εμφάνιση έκαναν και τα πρώτα εξειδικευμένα περιοδικά.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.