Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
cover-gala.jpg
[OLIVIER MORIN / AFP]

Ποιος “στράγγιξε” το ελληνικό γάλα;

Καθώς η μπίζνα του γάλακτος γίνεται όλο και πιο ασύμφορη τόσο για τους κτηνοτρόφους που δεν συνασπίζονται όσο και τις γαλακτοβιομηχανίες, το μοιραίο είναι οι πρώτοι να αφανιστούν και οι δεύτεροι να αγοραστούν από ξένους επενδυτές που θέλουν να εξάγουν «φέτα» και «ελληνικό γιαούρτι». Προς το παρόν, μέρος του γάλακτος που καταναλώνουμε σίγουρα εισάγεται.
[OLIVIER MORIN / AFP]

Λιμάνι της Θεσπρωτίας, ξημερώματα. Είναι η ώρα που δένουν τα πρώτα πλοία που φθάνουν από την Ιταλία. Εκτός από τους λιγοστούς επιβάτες, τα πλοία ξεφορτώνουν καθημερινά νταλίκες με 15-20 βυτία αιγοπρόβειο και αγελαδινό γάλα.

Η σκηνή επαναλαμβάνεται στο λιμάνι της Πάτρας, αλλά και στα βόρεια σύνορα της χώρας. Καθημερινά καταφθάνουν στην Ελλάδα βυτία με γάλα, αγελαδινό ή πρόβειο, το οποίο διοχετεύεται στις εγχώριες γαλακτοβιομηχανίες και από εκεί στα ράφια των σουπερμάρκετ. Μόνο το 2016 η χώρα εισήγαγε 277.335.253 κιλά γάλα και κρέμα γάλακτος, συνολικής αξίας 240 εκατ. ευρώ (αντίστοιχες ποσότητες εισήχθησαν και το 2015).

Η Ελλάδα αναγκάζεται να εισάγει γάλα για να καλύψει τις ανάγκες της καθώς η χώρα παραμένει ελλειμματική στην παραγωγή αγελαδινού γάλακτος. Το παράδοξο όμως είναι ότι την τελευταία διετία η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων έχει υποχωρήσει σωρευτικά πάνω από 30%, τάση η οποία διατηρείται και τους πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς.

Image
000_arp1884524.jpg
[MYCHELE DANIAU / AFP]

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η Ελλάδα θα έπρεπε να μειώσει τις εισαγωγές στις απολύτως απαραίτητες. Να απορροφήσει δηλαδή μέχρι την τελευταία σταγόνα την εγχώρια παραγωγή –κυρίως αιγοπρόβειου γάλακτος, στο οποίο παραμένει πλεονασματική– και

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη