Στα χρόνια της κρίσης, η παραγωγή μπύρας αποτελεί ένα από τα λίγα success stories στην Ελλάδα. Δεκάδες μικροζυθοποιοί δημιούργησαν επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα –από την Κρήτη ως τις Σέρρες, και από τα Ιωάννινα ως την Χίο– και παρότι η εξαγωγή ελληνικής μπύρας βρίσκεται ακόμη σε χαμηλά ποσοστά, σε σχέση με την εισαγωγή ξένων προϊόντων στη χώρα, σημείωσε μεγάλη άνοδο.
Μέσα σε αυτό το διάστημα, οι Έλληνες ζυθοποιοί έχουν ζητήσει τόσο από την παρούσα όσο και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις την αλλαγή του νομικού πλαισίου που αφορά τον κλάδο τους και βασίζεται σε ένα βασιλικό διάταγμα ηλικίας σχεδόν 100 ετών, από το 1923. Χαρακτηριστικό ως προς την αναχρονιστικότητα του νομικού πλαισίου που διέπει την παραγωγή μπύρας σήμερα, είναι ότι στους Έλληνες ζυθοποιούς (μικρούς και μεγάλους) δεν επιτρέπεται η παραγωγή προϊόντων ζύθου που περιέχουν φρούτα, τη στιγμή που τα συγκεκριμένα προϊόντα όχι απλώς καθίστανται όλο και περισσότερο δημοφιλή παγκοσμίως, με νέους συνδυασμούς να κυκλοφορούν διαρκώς, αλλά επιτρέπεται και να εισαχθούν από τρίτες χώρες και να καταναλωθούν στην Ελλάδα.
Την περασμένη εβδομάδα, οι ζυθοποιοί πληροφορήθηκαν την ύπαρξη μιας πρωτοβουλίας για αλλαγή του νόμου από