Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κείμενο:
cebier.jpg
[Zythognosia 2018]

Ποιος θέλει να κλείσει η ελληνική ζυθοποιία;

Μέχρι και σήμερα, η Ελλάδα «καμάρωνε» για τα μικροζυθοποιεία που γεννήθηκαν μέσα στην κρίση. Τώρα, ένα βιαστικό σχέδιο από την ΑΑΔΕ απειλεί να τερματίσει τη λειτουργία τους.
[Zythognosia 2018]

Στα χρόνια της κρίσης, η παραγωγή μπύρας αποτελεί ένα από τα λίγα success stories στην Ελλάδα. Δεκάδες μικροζυθοποιοί δημιούργησαν επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα –από την Κρήτη ως τις Σέρρες, και από τα Ιωάννινα ως την Χίο– και παρότι η εξαγωγή ελληνικής μπύρας βρίσκεται ακόμη σε χαμηλά ποσοστά, σε σχέση με την εισαγωγή ξένων προϊόντων στη χώρα, σημείωσε μεγάλη άνοδο.

Μέσα σε αυτό το διάστημα, οι Έλληνες ζυθοποιοί έχουν ζητήσει τόσο από την παρούσα όσο και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις την αλλαγή του νομικού πλαισίου που αφορά τον κλάδο τους και βασίζεται σε ένα βασιλικό διάταγμα ηλικίας σχεδόν 100 ετών, από το 1923. Χαρακτηριστικό ως προς την αναχρονιστικότητα του νομικού πλαισίου που διέπει την παραγωγή μπύρας σήμερα, είναι ότι στους Έλληνες ζυθοποιούς (μικρούς και μεγάλους) δεν επιτρέπεται η παραγωγή προϊόντων ζύθου που περιέχουν φρούτα, τη στιγμή που τα συγκεκριμένα προϊόντα όχι απλώς καθίστανται όλο και περισσότερο δημοφιλή παγκοσμίως, με νέους συνδυασμούς να κυκλοφορούν διαρκώς, αλλά επιτρέπεται και να εισαχθούν από τρίτες χώρες και να καταναλωθούν στην Ελλάδα.

Image
_gio3786.jpg
Οι Έλληνες καταναλωτές αγκαλιάζουν και αυτοί την άνθιση των μικροζυθοποιείων, που φέρνουν στο τραπέζι πολλές διαφορετικές γεύσεις και τεχνικές παραγωγής μπύρας. [Zythognosia 2018]

Την περασμένη εβδομάδα, οι ζυθοποιοί πληροφορήθηκαν την ύπαρξη μιας πρωτοβουλίας για αλλαγή του νόμου από

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη