Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
12'
Κείμενο:
green.jpeg

Το έλλειμμα δεξιοτήτων που στοιχειώνει την Ευρώπη

Κρίσιμο εμπόδιο για τις ευρωπαϊκές οικονομίες είναι η ανεπάρκεια των αναγκαίων δεξιοτήτων, σε τομείς που θα συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών άνθρακα και στην ψηφιοποίηση της παραγωγής και των υπηρεσιών.

Ο Σπύρος Πρωτοψάλτης ήταν 44 ετών όταν γνωρίστηκε με την ελληνική δημόσια διοίκηση. Το σοκ πρέπει να ήταν αμοιβαίο.

Έχοντας πάρει απολυτήριο Λυκείου από το Κολέγιο Αθηνών, έφυγε για την Αμερική το 1993 για σπουδές. Η εμπλοκή του με τη δημόσια πολιτική ξεκίνησε ήδη από το 2002, όταν ανέλαβε καθήκοντα συμβούλου του δημάρχου του Ντένβερ για θέματα ανάπτυξης εργατικού δυναμικού. Από το 2009-2013 υπηρέτησε στο Κογκρέσο ως σύμβουλος μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων και στη συνέχεια του προέδρου της Επιτροπής Υγείας, Παιδείας, Εργασίας και Συντάξεων της Γερουσίας. Στη συνέχεια μετακινήθηκε στο ομοσπονδιακό υπουργείο Παιδείας, όπου διετέλεσε (μεταξύ 2015-7) αναπληρωτής γενικός γραμματέας για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης.

Το 2019 επέστρεψε στην Ελλάδα και τον Αύγουστο του έτους εκείνου διορίστηκε διοικητής του ΟΑΕΔ (σήμερα ΔΥΠΑ) από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οκτώ μήνες αργότερα, επί του πρώτου λόκνταουν, ξέσπασε το σκάνδαλο «Σκοϊλ Ελικίκου», που φανέρωσε με σουρεαλιστικό τρόπο τη χρεοκοπία του «συστήματος» επαγγελματικής κατάρτισης της χώρας.

Image
protopsaltis5171305.jpg
Ο διευθυντής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, Σπύρος Πρωτοψάλτης. [Γιώργος Κονταρίνης/Eurokinissi]

«Όλοι γνώριζαν ότι πρόκειται για ένα σύστημα που δεν είχε ως κύριο σκοπό την πραγματική αναβάθμιση δεξιοτήτων. Ήταν ένα σύστημα όπου όλοι βολεύονταν και

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη