Φως στην Ακρόπολη, σκοτάδι στα παιδικά δικαιώματα

Σήμερα συμπληρώνονται 30 χρόνια από την υιοθέτηση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού από τον ΟΗΕ και η Ακρόπολη θα φωταγωγηθεί στο μπλε, το επίσημο χρώμα της UNICEF. Πόσο ειλικρινής όμως είναι αυτός ο συμβολισμός για μια χώρα που επιμένει να καταπατά τα παιδικά δικαιώματα, καταδικάζοντας τα παιδιά που απομακρύνονται από τις οικογένειές τους σε δια βίου αποξένωση από την κοινωνία;
Χρόνος ανάγνωσης: 
15
'
[Βάιος Χασιαλής/Eurokinissi]

Είναι αρχές καλοκαιριού. Μόλις έχει ανοίξει η πλαζ μπροστά από το ΠΙΚΠΑ Βούλας και έχουν μαζευτεί εθελοντές σε μια μικρή γιορτή που έχει στηθεί. Αρκετοί από αυτούς πλατσουρίζουν με τα μικρά παιδιά και ανάμεσά τους μια ρεπόρτερ από έναν τηλεοπτικό σταθμό μαζί με το συνεργείο της. Ένας dj παίζει ελληνική και ξένη ποπ και όταν πια μεσημεριάζει, στριμώχνονται όλοι κάτω από μια σκιά για τα τελευταία πλάνα. Στον αποχωρισμό η ρεπόρτερ αφήνει το μικρόφωνο και αρχίζει να δείχνει σε κάποια από τα παιδιά πώς χορεύεται το «μακαρένα» που ακούγεται από τα ηχεία. Μια εθελόντρια που δεν συμμετέχει στη γιορτή κατευθύνεται προς τις εγκαταστάσεις του ιδρύματος. Την ακολουθώ.

Περνώντας μερικά από τα διάσπαρτα σπιτάκια που συναντά κανείς μπαίνοντας σε αυτό το μεγάλο οικόπεδο, η εθελόντρια κοντοστέκεται σε ένα, όπου παίρνει το μάτι της μια νοσηλεύτρια να χαζεύει στην τηλεόραση όσο τα παιδιά κοιμούνται. Ακούγοντας την κουβέντα μας, μια 16χρονη πιτσιρίκα κυλάει το αμαξίδιό της προς την πόρτα. Η εθελόντρια την ξέρει από μικρή, από τεσσάρων μηνών, όταν δηλαδή την εγκατέλειψε η οικογένειά της. Η πιτσιρίκα χαίρεται πολύ που την βλέπει και αρχίζει να ρωτάει τι γίνεται στην παραλία.

Μας συστήνουν. Έχει το όνομα της κόρης μου. Η εθελόντρια την ρωτάει τι κάνει ξύπνια, πώς και δεν κοιμάται με τόση ζέστη.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.