Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κείμενο:
cover2_1.jpg

Ελεγκτικές εταιρείες: Ποιος θα μας φυλάξει από τους φύλακες;

Οι ελεγκτικές εταιρείες κάνουν κάτι εξαιρετικά κρίσιμο για τη λειτουργία της οικονομίας και της αγοράς: χτίζουν εμπιστοσύνη, καθώς βεβαιώνουν –έναντι παχυλών αμοιβών– πως οι ελεγχόμενοι λένε την αλήθεια για τα έσοδα, τα έξοδα και όλη την οικονομική δραστηριότητά τους. Οι ίδιες όμως λένε πάντα την αλήθεια;

Στα τέλη Νοεμβρίου του 2008 η ελεγκτική εταιρεία Ernst&Young (EY) είχε διοργανώσει μια μεγάλη εκδήλωση στην Κοπεγχάγη για να τιμήσει με το βραβείο του «Επιχειρηματία της Χρονιάς» τον Stein Bagger, επικεφαλής της εταιρείας λογισμικού IT Factory. Ο κ. Bagger δεν κατάφερε όμως να παραστεί στη βράβευση εκείνο το βράδυ.

Νωρίτερα είχε διαφύγει στις ΗΠΑ μέσω Ντουμπάι, λίγο πριν αποκαλυφθεί η μεγαλύτερη επιχειρηματική απάτη στην ιστορία της Δανίας, στην οποία πρωταγωνίστησε. Η έρευνα έδειξε πως δεν ήταν μαγειρεμένα και «φουσκωμένα» μόνο τα οικονομικά αποτελέσματα της πολυβραβευμένης IT Factory. Ακόμα και το μεταπτυχιακό του Stein Bagger δεν ήταν αληθινό! Ο πρώην επιχειρηματίας εκδόθηκε από τις ΗΠΑ στη Δανία, καταδικάστηκε και αποφυλακίστηκε τον Μάρτιο του 2014.

Image
steinbagger.jpg
O Stein Bagger.

Τα βιβλία της εταιρείας τεχνολογίας επέβλεπε η KPMG Δανίας, η διοίκηση της οποίας δήλωσε «σοκαρισμένη». Το ίδιο δήλωσε και η διοίκηση του δανέζικου γραφείου της Deloitte, η οποία είχε υπογράψει τα οικονομικά αποτελέσματα του 2003 και του 2004.

Τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες ελεγκτικές/συμβουλευτικές εταιρείες του πλανήτη, τις αποκαλούμενες Big Four μαζί με την PriceWaterhouseCoopers (PwC), «πιάστηκαν κορόιδα» από τον Stein

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη