Εκπέμπει η Αγία Σοφία SOS;

Άνθρωποι που ξύνουν τοίχους για να πάρουν σουβενίρ, σπασμένα μάρμαρα και πόρτες με φθορές είναι μερικές από τις εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου από την σημερινή Αγία Σοφία. Ποια είναι πραγματικά η κατάσταση στον ιστορικό ναό της χριστιανοσύνης;
Χρόνος ανάγνωσης: 
10
'
Τούρκος αστυνομικός φυλάει σκοπιά έξω από την Αγία Σοφία καθώς οι πιστοί περιμένουν να μπουν, στις 28 Ιουλίου 2020. [OZAN KOSE/AFP]

Η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις. Είναι ένα από τα επιβλητικότερα μνημεία του κόσμου και μοναδικό αρχιτεκτονικό αριστούργημα της βυζαντινής περιόδου. Το τελευταίο διάστημα όμως, δεν είναι λίγες οι φορές που βρέθηκε στο προσκήνιο – και όχι για το μεγαλείο της.

Από τζαμί σε μουσείο και τούμπαλιν

Η ιστορία της είναι πολυτάραχη. Αν και άνοιξε τις πύλες της ως χριστιανικός ναός το 537 μ.Χ., όταν οι Οθωμανοί κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη το 1453 μ.Χ. την μετέτρεψαν σε ισλαμικό τέμενος: το Μέγα Τζαμί της Αγίας Σοφίας. Πέρασαν 482 χρόνια μέχρι που το 1935, ο Κεμάλ Ατατούρκ αποφάσισε να την κάνει μουσείο, ως μέρος της προσπάθειάς του να κάνει την Τουρκία ένα πιο κοσμικό και μοντέρνο κράτος. Τότε αποκαλύφθηκαν τα μωσαϊκά και τα μαρμάρινα διακοσμητικά στο δάπεδο που είχαν καλυφθεί, κίνηση που προβλήθηκε σαν μια ένδειξη απελευθέρωσης του μνημείου και του έθνους από τους μύθους της ιερής κατάκτησης.

Αυτή η εικόνα όμως άλλαξε, όταν το καλοκαίρι του 2020 ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, κήρυξε την μετατροπή της Αγίας Σοφίας εκ νέου σε τζαμί, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας έκρινε παράνομη την αρχική μετατροπή του τεμένους σε μουσείο από τον Ατατούρκ. Η Αγία Σοφία άνοιξε τις πύλες της ως τζαμί ξανά στις 24 Ιουλίου 2020.

 

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.