Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
12'
Κατηγορία:
Κείμενο:
ceturkeyelection000_15z0nx.jpg
«Τα πάντα για την Τουρκία» γράφει το πανώ του Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν. [Bulent Kilic/AFP]

Η Τουρκία ψηφίζει πρόεδρο και βουλή

Διπλές βουλευτικές και προεδρικές εκλογές γίνονται την Κυριακή στην Τουρκία, μετά τις οποίες η θέση του πρωθυπουργού καταργείται και ο πρόεδρος γίνεται ταυτόχρονα αρχηγός του κράτους και της κυβέρνησης. Βέβαιος θεωρείται ο δεύτερος γύρος και μένει να φανεί αν ο χαρισματικός αντίπαλος του Έρντογαν, Μουχαρρέμ Ιντζέ, θα τον απειλήσει σοβαρά.
«Τα πάντα για την Τουρκία» γράφει το πανώ του Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν. [Bulent Kilic/AFP]

Την Κυριακή ανοίγουν οι κάλπες στην Τουρκία για τις πρώτες «διπλές» προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές, που διεξάγονται υπό το σύστημα της συνταγματικής αναθεώρησης του 2017. Η εν λόγω αναθεώρηση, προϊόν της πολιτικής βούλησης του Ταγίπ Έρντογαν και του καθεστώτος που έχει εγκαθιδρύσει, πέρασε με οριακή πλειοψηφία στο συνταγματικό δημοψήφισμα του περσινού Απριλίου. Καθιέρωσε ένα νέο πολίτευμα για την χώρα, που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως σύστημα «προεδρίας με υπερεξουσίες»: αποδίδει στον πρόεδρο της δημοκρατίας υπερεξουσίες άγνωστες στα παγκόσμια συνταγματικά χρονικά, ενώ καταργεί τον θεσμό του πρωθυπουργού και του υπουργικού συμβουλίου, καθώς και την αρχή του κοινοβουλευτικού ελέγχου της εκτελεστικής εξουσίας.

Με δύο λόγια

Υπό το υφιστάμενο συνταγματικό καθεστώς της Τουρκίας, η νέα Εθνοσυνέλευση θα έχει πολύ περιορισμένες αρμοδιότητες. Συνεπώς, όλα (και η ίδια η διατήρηση των προεδρικών υπερεξουσιών) παίζονται στην προεδρική εκλογή. Με το διακύβευμα μιας de iure μονοκρατορίας του Έρντογαν, σύσσωμη η τουρκική αντιπολίτευση επέδειξε μία πολιτική γενναιότητα άγνωστη στα μέχρι σήμερα τουρκικά πολιτικά χρονικά και οικοδόμησε τις περισσότερες συμμαχίες από οποιαδήποτε άλλη

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη