Ψηφίδες ιστορίας στο οικοδομικό τετράγωνο Νο15

Το τετράγωνο Πανεπιστημίου-Ομήρου-Σταδίου-Εδουάρδου Λω, όπου βρίσκεται το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι ένα παλίμψηστο, που μαρτυρά την αδιάλειπτη συνέχεια της ιστορίας στην περιοχή, από τον 10 π.Χ. αιώνα μέχρι σήμερα.
Χρόνος ανάγνωσης: 
14
'
Αεροφωτογραφία της BA πλευράς της Αθήνας περί το 1930. Εικονίζονται οι οδοί Σταδίου και Πανεπιστημίου, από τη Βουκουρεστίου. [Αρχείο Εθνικού Ιστορικού Μουσείου]

«Κατά την εκσκαφήν των θεμελίων ανευρέθησαν τάφοι αρχαίοι περιέχοντες αγγεία, τινά των οποίων ήσαν εν καλή καταστάσει και διετηρήθησαν ως ανάμνησις εις τα γραφεία της Διοικήσεως εις ειδική προς τούτο προθήκην».

Το 1938 στα εγκαίνια του κεντρικού καταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος, επί της οδού Πανεπιστημίου 21 σήμερα, μία και μόνο πρόταση στον επετειακό τόμο που είχε εκδοθεί για το γεγονός ήταν η επίσημη αναφορά στα 43 ευρήματα, που ως αδιάψευστοι μάρτυρες του αρχαιολογικού παρελθόντος αναδύθηκαν από τη γη για να αποδείξουν με την παρουσία τους την αδιάλειπτη συνέχεια της Ιστορίας στην περιοχή. Πανεπιστημίου - Ομήρου - Σταδίου - Εδουάρδου Λω, το οικοδομικό τετράγωνο με το νούμερο 15, στο οποίο αναπτύσσεται το κτηριακό συγκρότημα της Τράπεζας, είναι φτιαγμένο από τις πατημασιές των ανθρώπων και τα δημιουργήματά τους – ψηφίδες ιστορίας που άλλαζαν στο πέρασμα των αιώνων, αφήνοντας το στίγμα τους σε κάθε εποχή και οδηγώντας νομοτελειακά σε μία διαρκή μεταμόρφωση.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.