Ειδωλολάτρες και χριστιανοί κάτω από την Ακρόπολη: από τη θεά Αθηνά στην Παναγία την Αθηνιώτισσα

Θεότητες, νύμφες και ήρωες λατρεύθηκαν επί αιώνες σε σπήλαια και πλατώματα στις πλαγιές της Ακρόπολης. Όλοι αυτοί αργότερα θα συναντούσαν τους αγίους της νέας θρησκείας: την Παναγία Σπηλιώτισσα, την Παναγία Χρυσοκαστριώτισσα, τον Άγιο Αθανάσιο, τους Αγίους Αποστόλους. Και ψηλά, μέσα στον Παρθενώνα, την Παναγία την Αθηνιώτισσα.
Χρόνος ανάγνωσης: 
11
'
Η προσκυνηματική εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που μετά την συντήρηση επανατοποθετήθηκε στην Παναγία Σπηλιώτισσα, κάτω από το τείχος της Ακρόπολης.

Η Αφροδίτη Ουρανία ήταν προστάτιδα του γάμου. Η Γη Κουροτρόφος είχε τη φροντίδα της Φύσης. Ο Δίας Αστραπαίος άστραφτε και βρόνταγε, όπως λέει και το όνομά του. Ο Πάνας είχε κατατροπώσει τους Πέρσες. Κι η Άγλαυρος αυτοκτόνησε για να σωθεί η Αθήνα.

Είναι μερικές μόνον από τις θεότητες, τις νύμφες, τους ήρωες που λατρεύθηκαν επί αιώνες σε σπήλαια και πλατώματα διαμορφωμένα στις πλαγιές της Ακρόπολης, κάτω από τα επίσημα ιερά της αρχαίας Αθήνας, που βρίσκονταν στην κορυφή του ιερού βράχου με τον περίλαμπρο ναό της πολιούχου θεάς. Και δίπλα ασφαλώς στα άλλα μεγάλα ιερά της πόλης: του Διονύσου Ελευθερέως, όπου τελούνταν μία από τις σημαντικότερες εορτές της Αθήνας, τα Διονύσια, και όπου ιδρύθηκε το πρώτο θέατρο του δυτικού κόσμου, και βέβαια το Ασκληπιείο, θεραπευτήριο αφιερωμένο στον θεό της Ιατρικής Ασκληπιό. Πρόκειται για λατρείες που αργότερα, στο γύρισμα της ιστορίας και στη μετάβαση από τον πολυθεϊσμό στον χριστιανισμό, θα συναντούσαν τους αγίους της νέας θρησκείας: Την Παναγία Σπηλιώτισσα, την Παναγία Χρυσοκαστριώτισσα, τον Άγιο Αθανάσιο, τους Αγίους Αποστόλους. Και ψηλά, μέσα στον Παρθενώνα, την Παναγία την Αθηνιώτισσα.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.