«Είδαμε τις βόμβες και τα τανκς στη Μαριούπολη μέσα από το παράθυρο σαν ταινία 3D»

Η Κατερίνα Καλιούζνα, δημοσιογράφος της Svoi, αγωνίστηκε να βγει από τη Μαριούπολη την 20ή ημέρα της πολιορκίας από τον ρωσικό στρατό. Ζούσε στο υπόγειο, μαγειρεύοντας σε ανοιχτή φωτιά, κι έγινε μάρτυρας βομβαρδισμών από τα Γκραντ και ενός χτυπήματος από πύραυλο στο σπίτι της μητέρας της. Στο ημερολόγιό της, η Κάτια μιλάει για όσα πέρασε.
Χρόνος ανάγνωσης: 
16
'

Η σύνταξη της ουκρανικής ιστοσελίδας svoi.global δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με τη δημοσιογράφο της, Κάτια Καλιούζνα, για πάνω από δύο εβδομάδες· χάρηκαν όταν η συνάδελφός τους και η οικογένειά της κατάφεραν να διαφύγουν. Αλλά η μαρτυρία της είναι συγκλονιστική.

15 Μαρτίου: Τρεις άνθρωποι κι ένας σκύλος στην άκρη του δρόμου

Οδηγούσαμε στους δρόμους της κατεστραμμένης Μαριούπολης. Ήμουν στο αυτοκίνητο με τον σύζυγό μου, τον μικρό μου γιο, τη μητέρα μου, τις δύο γιαγιάδες και τρεις γάτες. Η τέταρτη γάτα το είχε σκάσει κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών. Ήταν 15 Μαρτίου, η εικοστή μέρα της πολιορκίας της Μαριούπολης, η εικοστή μέρα της δολοφονίας των αμάχων. Ήταν η πρώτη φορά που είδα με τα ίδια μου τα μάτια πόσο είχε υποφέρει η πόλη. Ένα βομβαρδισμένο και καμένο σούπερ μάρκετ, τα φλεγόμενα κτίρια κατοικιών και τα πτώματα των νεκρών πολιτών που κείτονταν στις αυλές. Στην περιοχή Πριμόρσκι, στο λιμάνι, τα σπίτια ήταν ακόμα άθικτα, αλλά και πάνω από αυτά πετούσαν ήδη πύραυλοι. Ακούγονταν να χτυπούν κάπου κοντά.

Εκεί, στην λεωφόρο Λουνίνα, σχηματίστηκε μια γραμμή όσων έφευγαν από τη Μαριούπολη. Σταθήκαμε σε αυτήν για τρεις ώρες πριν μετακινηθούμε σε ασφαλές μέρος. Λίγο πιο πέρα, στο οικιστικό τμήμα της ίδιας συνοικίας, σχεδόν όλα τα σπίτια είχαν καταστραφεί. Κάπου έλειπε μια στέγη, άλλες στέγες είχαν καεί, και κάποιοι πύραυλοι που δεν είχαν εκραγεί είχαν κολλήσει στο έδαφος σε κοντινή απόσταση.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.