Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
4'
Κατηγορία:
ceteenagersalcohol000_par3255900.jpg
[Bertrand Langlois/AFP]

Εφηβικά μυαλά: τι τους συμβαίνει και γιατί οδηγεί σε πιο επικίνδυνες συμπεριφορές

Οι έφηβοι πρέπει να αισθάνονται ελεύθεροι να πειραματιστούν και να κάνουν λάθη, αλλά πρέπει επίσης να γνωρίζουν τα όρια και τις συνέπειες.
[Bertrand Langlois/AFP]

Δεν είναι εύκολο να είσαι έφηβος. Μόλις φτάσει η εφηβεία, η πλοήγηση σε νέες δεξιότητες, όπως η διαχείριση των συναισθημάτων, η απόκτηση μεγαλύτερης ανεξαρτησίας από τους γονείς και η ευθύνη των αποφάσεων, την καθιστούν μια δύσκολη περίοδο. Τα αγόρια και τα κορίτσια θα πειραματιστούν, θα πάρουν ρίσκα, θα κάνουν λάθη και τελικά θα γίνουν ενήλικες. Και όταν σκεφτόμαστε την εφηβεία, μερικά από τα θέματα που μας έρχονται στο μυαλό είναι το αλκοόλ, οι εναλλαγές της διάθεσης, η κατάχρηση των ψηφιακών τεχνολογιών και των κοινωνικών δικτύων, οι πρώτες σεξουαλικές σχέσεις, τα ναρκωτικά, οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, οι καβγάδες. Πρόκειται για ένα περίπλοκο στάδιο της ζωής που όταν ενηλικιωθούμε δυσκολευόμαστε να θυμηθούμε και συχνά δεν το καταλαβαίνουμε.

Για τους ενήλικες που ζουν ή εργάζονται με εφήβους υπάρχει επίσης μια πρόκληση. Όμως είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς βλέπουν οι έφηβοι τον κόσμο ή τι τους κάνει να συμπεριφέρονται με συγκεκριμένο τρόπο. Και μέρος αυτού είναι η κατανόηση των αναπτυξιακών φάσεων που τους βοηθούν να καθορίσουν την προσωπική και σεξουαλική τους ταυτότητα και να μάθουν πώς να είναι μέρος μιας ομάδας συνομηλίκων – να απεμπλακούν συναισθηματικά από τους γονείς

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη