Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cefemalefriends.jpg

«Δυο δυο, πέρασαν να ’τα τα κορίτσια»

Οι σύγχρονες θεωρίες για τη δύναμη της γυναικείας φιλίας και τη σημασία της για τη ζωή των γυναικών – και μία σειρά που επιβεβαιώνει τον κανόνα.

«Η φιλία αυτά τα χρόνια είναι όπως τα πεπόνια: Πρέπει να κοπούν πολλά για να βρούμε τα καλά». Αυτό το σουρεαλιστικό απόφθεγμα είναι ένα από τα πολλά που γράφανε τα κορίτσια στα λευκώματά τους, στη δεκαετία του ’70-80, όταν τα βιώματα ήταν κάπως πιο περιορισμένα. Στο δικό μου τουλάχιστον, η φράση φιγουράρει φαρδιά πλατιά στις πρώτες σελίδες μαζί με καρδούλες και άτσαλες ζωγραφιές. Ήταν η εποχή που ήμουν κολλητή με τη Σ. Η δασκάλα μάς αποκαλούσε «Φίλιππο και Ναθαναήλ», καθώς μάλλον δεν είχε πρόχειρο άλλο, πιο ταιριαστό, παράδειγμα.

Image
whywelove.jpg

Πώς επιλέγουμε όμως τις φιλίες μας και τι αξία έχουν για την εξέλιξή μας; Η Δρ. Εξελικτικής Ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Άννα Ματσίν γράφει στο βιβλίο της Why We Love: The New Science Behind Our Closest Relationships (Γιατί αγαπάμε: Η νέα επιστήμη πίσω από τις πιο στενές μας σχέσεις), ότι τα άτομα που βρίσκονται κοντά, βιώνουν μια κατάσταση που ονομάζεται «βιο-συμπεριφορικός συγχρονισμός». Με άλλα λόγια, εξηγεί, όταν δυο άνθρωποι συνδέονται στενά, καθρεφτίζουν ο ένας τη συμπεριφορά του άλλου, κάνουν τις ίδιες χειρονομίες, χρησιμοποιούν τις ίδιες εκφράσεις. Η φυσιολογία των καλύτερων φίλων φτάνει, κατά τη Ματσίν, μέχρι τον συγχρονισμό των

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη