Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κείμενο:
cejohnthystsakalotoseurogroupcenteno000_10g1vi.jpg
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου. [John Thys/AFP]

Οι δόσεις των 27,4 δισ. ευρώ που παγώνουν και οι τέσσερις τελευταίοι «μνημονιακοί» μήνες

Σπρίντερ πρέπει να γίνει η Ελλάδα τους επόμενους τέσσερις μήνες, αν θέλει να φτάσει στο finish line της μνημονιακής εποχής τον Αύγουστο του 2018. Μέχρι τότε πρέπει να ληφθούν πολλές και δύσκολες αποφάσεις και να γίνουν συμφωνίες με τους δανειστές, που μέχρι τώρα αναβάλλονταν διαρκώς.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου. [John Thys/AFP]

Tο κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές μπορεί να έχει αποκατασταθεί και η ελληνική κυβέρνηση να υλοποιεί με συνέπεια το τρίτο μνημόνιο, όμως υπάρχουν κάποια εμπόδια, που δεν αφήνουν να επιτευχθούν τα χρονοδιαγράμματα των στόχων. Έτσι, ο χρόνος υλοποίησης των λεγόμενων «προαπαιτούμενων» καθυστερεί την εκταμίευση της δόσης που ακολουθεί το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, όπως πιστοποιήθηκε στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Η 3η αξιολόγηση θα τελειώσει όταν γίνει εφικτή η πιστοποίηση των δύο τελευταίων προαπαιτούμενων (αδειοδότηση της επένδυσης στην περιοχή του Ελληνικού και εκτέλεση πλειστηριασμών). Τότε θα εκταμιευθεί η δόση των 5,7 δισ. ευρώ, που τοποθετείται πλέον στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, δηλαδή έναν μήνα αργότερα από τον αρχικό σχεδιασμό.

Ακόμη 1 δισ. ευρώ θα μπορεί η Ελλάδα να λάβει τον Μάιο, αν συνεχίσει να εκπληρώνει δύο όρους: την απομείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες και την αδιάλειπτη διενέργεια σε όλη την επικράτεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Τρίτη Αξιολόγηση
Ιούνιος-Δεκέμβριος 2017110 προαπαιτούμενα για ολόκληρη την περίοδο
Σ

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη