Στον αέρα οι δομές της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ δεν αναλαμβάνει συνήθως «επιχειρησιακή» δράση σε ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα το κάνει εκτάκτως από το 2015, με δομές φιλοξενίας και οικονομική ενίσχυση στους πρόσφυγες, λόγω της μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης. Τώρα όμως ετοιμάζεται να αποχωρήσει, δίχως να έχει προβλεφθεί η επόμενη ημέρα αναπλήρωσης του κενού της.
Χρόνος ανάγνωσης: 
4
'

Στη δομή φιλοξενίας Welcommon

H Μπιμπίς κατάγεται από το Κογκό. Εγκατέλειψε τη χώρα της διότι ο άνδρας της καταδιωκόταν για πολιτικούς λόγους. Υστέρα από ένα οδυνηρό ταξίδι, για το οποίο δυσκολεύεται ακόμη και να μιλήσει, έφτασε στην Ελλάδα με τα δύο ανήλικα παιδιά της. Στην Αθήνα, στη δομή όπου φιλοξενείται, έκανε τρεις απόπειρες αυτοκτονίας προτού σταθεί στα πόδια της.

Η ιστορία της είναι μόνο μία από τις εκατοντάδες που έχουμε συνηθίσει να ακούμε τον τελευταίο καιρό.

Την Μπιμπίς τη συναντήσαμε στο Welcommon, μία από τις δομές-πρότυπα που δημιουργήθηκαν στην Αθήνα με τη χρηματοδότηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Σε αυτήν φιλοξενούνται πρόσφυγες με ειδικά προβλήματα: ασυνόδευτα ανήλικα, έγκυες γυναίκες, άτομα με ειδικές ανάγκες ή ψυχολογικά προβλήματα, καρκινοπαθείς. Οι δομές σαν το Welcommon κινδυνεύουν τώρα με κλείσιμο, αφού η Υπάτη Αρμοστεία ετοιμάζεται να αποχωρήσει από τη χώρα.

Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα λειτουργεί από τον Μάρτιο του 1952. Συνεργάζεται με τις κρατικές και τοπικές αρχές, με MKO και άλλους φορείς, με στόχο την παροχή προστασίας και βοήθειας στους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στη χώρα.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.