Στην εισαγγελία η υπόθεση με το μολυσμένο νερό στο Δισπηλιό Καστοριάς

Το καλοκαίρι του 2018 οι κάτοικοι ενός οικισμού της Καστοριάς έμαθαν ότι το νερό τους ήταν μολυσμένο με πιθανώς καρκινογόνες ουσίες. Σήμερα φοβούνται πως αυτό συμβαίνει εδώ και χρόνια.
Χρόνος ανάγνωσης: 
9
'
Η λίμνη της Καστορίας, στο νότιο άκρο της οποίας βρίσκεται ο οικισμός του Δισπηλιού. [Angelos Tzortzinis/AFP]

Τους τελευταίους μήνες το ζήτημα της μόλυνσης του νερού στο Δισπηλιό, έναν οικισμό λίγο έξω από την Καστοριά, έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην τοπική κοινότητα. Πρόκειται για μία υπόθεση που εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για τη δημόσια υγεία.

Όλα άρχισαν το περασμένο καλοκαίρι, όταν στις 21 Ιουνίου 2018 εμφανίστηκαν στον τοπικό τύπο οι πρώτες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες στο νερό που έφτανε στο Δισπηλιό –μέσα από γεώτρηση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Καστοριάς (ΔΕΥΑΚ)– είχε εντοπιστεί τετραχλωροαιθάνιο, μία ουσία που έχει χαρακτηριστεί ως «πιθανώς καρκινογόνος».

Η είδηση προκάλεσε ανησυχίες στους κατοίκους του Δισπηλιού και της γύρω περιοχής, με αποτέλεσμα λίγες ημέρες αργότερα, στις 24 Ιουνίου 2018, η ΔΕΥΑΚ να βγάλει ανακοίνωση, όπου υποστήριζε ότι «με αφορμή φήμες περί ακαταλληλότητας του νερού ύδρευσης του Δισπηλιού, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, ότι γίνονται όλοι οι προβλεπόμενοι έλεγχοι που αφορούν την ποιότητά του. Το νερό του δικτύου ύδρευσης του Δισπηλιού, σύμφωνα με τις τελευταίες αναλύσεις χαρακτηρίζεται ως πόσιμο». Στην ίδια ανακοίνωση, η ΔΕΥΑΚ υποστήριξε πως η ίδια «έχει την αρμοδιότητα της διαχείρισης της ύδρευσης του Δήμου Καστοριάς, άρα και την αποκλειστική ευθύνη της ενημέρωσης των καταναλωτών της για θέματα σχετικά με την ποιότητα των υδάτων ύδρευσης».

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.