Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
12'
Κείμενο:
dp8ce.jpg

Στη Δημοκρατία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

Την Τρίτη 1 Αυγούστου η Βουλή ενέκρινε στο νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση μία ακατανόητη διάταξη και μάλιστα με τροπολογία. Με αυτήν δίνεται το δικαίωμα σε καθηγητές πανεπιστημίου να ακουστούν κατά τη διάρκεια της εξέτασης καταγγελιών σε βάρος τους, προτού ληφθεί η απόφαση προσωρινής αποχής από τα καθήκοντά τους. Δηλαδή το αυτονόητο. Πώς φτάσαμε ως εκεί; Η ιστορία είναι καφκική. Αλλά εξελίσσεται στη Θράκη.

Το 2006 είχα κληθεί από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην Κομοτηνή, σε μία εκδήλωση για το μέλλον της Ευρώπης. Μίλησαν ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Λουκάς Τσούκαλης και ο Γιώργος Παγουλάτος.

Μείναμε σε ένα ακριβό ξενοδοχείο και η φιλοξενία ήταν περισσότερο από πλουσιοπάροχη. Το μόνο που θυμάμαι από την εκδήλωση ήταν ότι ο Στυλιανίδης, εκλεγμένος βουλευτής της ΝΔ στην περιοχή και υπουργός, είχε υπερασπιστεί το καθεστώς της σαρία (μουσουλμανικός νόμος) που ισχύει στη δυτική Θράκη.

Τα χρόνια πέρασαν. Πέρσι την άνοιξη, ο αναπληρωτής καθηγητής στο Δημοκρίτειο Γεώργιος Παύλος ήρθε και με βρήκε στην Αθήνα, καταγγέλλοντάς μου ξυλοδαρμούς φοιτητών στο τμήμα του. Μου είπε ότι μία ομάδα φοιτητών επιχειρούσε να επιβάλει τα θέματα από τα οποία θα τους εξέταζε και όταν δεν συμφώνησε τον χαρακτήρισαν «φασίστα». Τα ίδια είχε μόλις πει σε μία συνεδρίαση του ΔΠΘ για φοιτητικά θέματα, που έγινε τον Απρίλιο του 2016.

Δεν έχεις χρόνο να διαβάσεις; Πάτα εδώ!

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης είναι τον τελευταίο χρόνο άνω-κάτω. Δύο καθηγητές, που έκαναν καταγγελίες για έναν συγκεντρωτικό και αδιαφανή τρόπο διοίκησης του Πανεπιστημίου, τέθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα σε αναστολή καθηκόντων από τη

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη