Στη Δημοκρατία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

Την Τρίτη 1 Αυγούστου η Βουλή ενέκρινε στο νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση μία ακατανόητη διάταξη και μάλιστα με τροπολογία. Με αυτήν δίνεται το δικαίωμα σε καθηγητές πανεπιστημίου να ακουστούν κατά τη διάρκεια της εξέτασης καταγγελιών σε βάρος τους, προτού ληφθεί η απόφαση προσωρινής αποχής από τα καθήκοντά τους. Δηλαδή το αυτονόητο. Πώς φτάσαμε ως εκεί; Η ιστορία είναι καφκική. Αλλά εξελίσσεται στη Θράκη.
Χρόνος ανάγνωσης: 
12
'

Το 2006 είχα κληθεί από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην Κομοτηνή, σε μία εκδήλωση για το μέλλον της Ευρώπης. Μίλησαν ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Λουκάς Τσούκαλης και ο Γιώργος Παγουλάτος.

Μείναμε σε ένα ακριβό ξενοδοχείο και η φιλοξενία ήταν περισσότερο από πλουσιοπάροχη. Το μόνο που θυμάμαι από την εκδήλωση ήταν ότι ο Στυλιανίδης, εκλεγμένος βουλευτής της ΝΔ στην περιοχή και υπουργός, είχε υπερασπιστεί το καθεστώς της σαρία (μουσουλμανικός νόμος) που ισχύει στη δυτική Θράκη.

Τα χρόνια πέρασαν. Πέρσι την άνοιξη, ο αναπληρωτής καθηγητής στο Δημοκρίτειο Γεώργιος Παύλος ήρθε και με βρήκε στην Αθήνα, καταγγέλλοντάς μου ξυλοδαρμούς φοιτητών στο τμήμα του. Μου είπε ότι μία ομάδα φοιτητών επιχειρούσε να επιβάλει τα θέματα από τα οποία θα τους εξέταζε και όταν δεν συμφώνησε τον χαρακτήρισαν «φασίστα». Τα ίδια είχε μόλις πει σε μία συνεδρίαση του ΔΠΘ για φοιτητικά θέματα, που έγινε τον Απρίλιο του 2016.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.