Η δηλητηριώδης ζάχαρη
Ο Ρόμπερτ Λάστιγκ ομολογεί ότι ο στόχος που έχει θέσει είναι εξαιρετικά φιλόδοξος. Αλλά όχι ανέφικτος. Θέλει να πετύχει την αλλαγή της ονομασίας του Διαβήτη Τύπου 2. «Γιατί να μην πούμε, επιτέλους, την ασθένεια με το όνομά της;», μας λέει, μιλώντας μας από το γραφείο του στο Σαν Φρανσίσκο. Δηλαδή; «Ασθένεια της Επεξεργασμένης Τροφής: αυτό είναι το όνομα που περιγράφει σωστά την ασθένεια». Και ποια ουσία περιέχεται στη συντριπτική πλειοψηφία των επεξεργασμένων τροφίμων; Η ζάχαρη, απαντάει ο Δρ Λάστιγκ. Ο Αμερικανός νευροενδοκρινολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, που ειδικεύεται στην παιδική παχυσαρκία και συνιδρυτής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Ινστιτούτο για Υπεύθυνη Διατροφή, θεωρείται ο ηγέτης μιας διεθνούς καμπάνιας κατά της ζάχαρης.
Το βιβλίο του Fat Chance: The hidden truth about sugar, obesity and disease (2013) είναι κάτι σαν τη Βίβλο των πολέμιων της ζάχαρης, ενώ περισσότεροι από έξι εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μέχρι σήμερα παρακολουθήσει στο YouTube τη διάλεξή του «Ζάχαρη: Η πικρή αλήθεια» του 2009. Πρόκειται για δηλητήριο, επιμένει ο Λάστιγκ. Πρόκειται για δηλητήριο που προκαλεί εθισμό και το οποίο δεν μπορούμε να αποφύγουμε, εξαιτίας της πολιτικής της βιομηχανίας